Stigao nalaz iz KBC-a Split, tvrde da je Mostova zastupnica dobila anesteziju

Foto: Patrik Macek/Pixsell

SABORSKA zastupnica MOST-a Ivana Ninčević Lesandrić prije mjesec dana digla je javnost na noge nakon što je u saboru govorila o nevjerojatnoj boli koju je proživjela u KBC-u Split prilikom kiretaže (uklanjanja ploda). Tad je rekla da nije dobila anesteziju i da je proživjela nezamislivu bol, a nakon toga se javilo stotine drugih žena diljem Hrvatske koje su ispričale slične priče, o kiretažama bez anestezije i velikim bolovima tijekom zahvata.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potom je poslao inspekcije u bolnice, između ostalog i da istraže slučaj Mostove saborske zastupnice, a Slobodna Dalmacija je danas objavila da su došli do rezultata inspekcijskog nadzora koji je, kako pišu, pokazao da je Ivana Ninčević Lesandrić primila lokalnu anesteziju prilikom zahvata u KBC Split i da joj nije učinjena kiretaža već vakuum aspiracija.

Mostova zastupnica: Sve me živo boljelo

Ivana Ninčević Lesandrić, saborska zastupnica MOST-a, za Index je rekla da je nitko još nije kontaktirao vezano za inspekcijski nalaz. Rekla je da stoga ne može komentirati njihov nalaz.

Također nam je ponovila ono sve što je već i ranije rekla.

"Samo znam da sam imala vezane ruke i noge i da me sve živo boljelo, liječnici ovih tjedana pričaju o medicinskoj dokumentaciji dok stotine žena govori o postupcima u kojima su doživjele nevjerojatnu bol", rekla nam je kratko Lesandrić, dodajući kako neće komentirati ovaj inspekcijski nalaz dok god je netko i službeno o tome ne izvijesti.

Podsjetimo kako je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, Deni Karelović, nakon govora Mostove zastupnice u saboru opovrgnuo njene navode da su joj obavili kiretažu bez anestezije, navodeći tad da se radilo o vakuumskoj aspiraciji.

"Konkretni slučaj dogodio se u veljači i ta žena je došla s malom trudnoćom od sedam tjedana i pobačajem. Nije točno da je rađena kiretaža, kako se navodi, već vakuum aspiracija. To je najmodernija medicina, gdje se u ušće maternice uvodi jedno vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko", rekao je tad Karelović.

"Žene ne lažu kad pričaju o boli tijekom zahvata"

Daniela Drandić iz udruge RODA Indexu je rekla da u brojnim bolnicama i u slučaju kad se daje lokalna anestezija ne čekaju da ista počne djelovati.

"Žene tom prilikom zaista proživljavaju ogromnu bol i zato RODA inzistira da se prestane s takvom praksom u hrvatskim bolnicama. Ako su Ivanu Ninčević Lesandrić vezali, znači da je proživljavala nevjerojatnu bol i liječnici su to morali vidjeti. Žene ne lažu kad pričaju o boli tijekom zahvata", rekla nam je Drandić.

Dodala je i kako su rezultati najnovijeg CRO Demoskopa, prema kojima 4,7 posto građana smatra da je najvažnija tema u posljednjih mjeseca dana bila ona vezana uz optužbe žena zbog odnosa u hrvatskim bolnicama, pokazala da je riječ o važnoj temi za našu zemlju.

"Uz takav odjek u javnosti ne znam otkud mišljenje nekih donositelja odluka koji misle da će ljude na ovaj način ušutkati, ako će govoriti da je sve stalno po pravilima struke", rekla je Drandić.

Poslali smo upite KBC-u Split i Ministarstvu zdravstva vezano za nalaz inspekcije u slučaju Ivane Ninčević Lesandrić, a pitali smo Ministarstvo i kad će napokon objaviti nalaze inspekcije u ostalim bolnicama. Odgovore još nismo dobili.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.