Steve Bannon osuđen na 4 mjeseca zatvora

Foto: EPA

BIVŠI glavni Trumpov strateg Steve Bannon osuđen je na četiri mjeseca zatvora. 

Federalni sudac Carl Nicholas Bannonu je također odredio novčanu kaznu od 6500 dolara. 

Nakon što je objavio kaznu Steveu Bannonu, sudac Nichols je ustvrdio da ne vjeruje da je Bannon prihvatio odgovornost za svoje postupke.

"Poštivanje našeg Kongresa je, naravno, važan dio našeg ustavnog sustava", kaže on, dodajući da presuda ima za cilj poslati poruku široj javnosti.

Nichols je pristao odgoditi kaznu dok Bannon ne iskoristi pravo žalbe pa Trumpov bivši strateg vjerojatno neće uskoro u zatvor. 

Bannon je bio optužen za pranje novca i kovanje urote u provedbi Trumpova plana da izgradi zid uz granicu s Meksikom. Teretilo ga se po dvjema točkama za pranje novca, trima za urotu te jednoj točki optužnice za planiranje sheme prevare donatora.

Izjašnjavao se da nije kriv te je odbacio i optužbu da je za vlastite potrebe pronevjerio milijun dolara.

Optužen je za prevare donatora u kampanji prikupljanja 25 milijuna dolara nazvanoj "Mi gradimo zid" kako bi se ostvario plan predsjednika Trumpa o gradnji zida. "Stephen Bannon postupao je kao arhitekt višemilijunske sheme prevare tisuća donatora diljem zemlje", rekao je državni odvjetnik Manhattana Alvin Bragg i naglasio: "Radi se o zločinu da se ostvari profit varanjem donatora."

Bannon je simbol desnog populizma pod sloganom "Amerika prva", što uključuje oštro protivljenje useljeništvu. Danas Bannon vodi popularni podcast "Room" (Ratna soba) često pozivajući goste koji niječu da je Trump 2020. izgubio izbore od demokrata Joea Bidena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.