Šteta u Veneciji se procjenjuje na milijardu eura, najavljen novi plimni val

Foto: EPA

VENECIJA se danima bori s plimnim valovima koji dolaze jedan za drugim, a za sutra je najavljen novi. 

Iako je danas stupanj opasnosti blago snižen u cijeloj Veneciji, grad je i dalje poplavljen, a na snazi je izvanredno stanje.

Šteta se procjenjuje na milijardu eura, a gradonačelnik smatra da će biti i veća dok sve prođe. Konačne procjene bit će gotove kroz tri tjedna, rekao je gradonačelnik Venecije. 

Dosad su poginule četiri osobe.

Stiže novi plimni val

Ono što najviše brine stanovnike Venecije jest plimni val koji je najavljen za sutra. Očekuje se da će biti visine od 160 centimetara. 

Tako je sutra za Veneciju na snazi crveni alarm, a nakon toga, početkom tjedna, na snazi je žuti.

Danas je imenovan povjerenik za krizni menadžment u Veneciji.

Otvoren je i račun na koji se mogu uplatiti sredstva za sanaciju šteta.

Poplavljeno više od 50 crkvi

Pripadnici talijanske civilne zaštite snizili su u subotu stupanj opasnosti s crvenog na narančasti, premda još uvijek nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra. U petak je "acqua alta", kišom i nabujalim morem izazvana plima u laguni koja je dosegnula 1,54 metra, prisilila gradsku upravu da na nekoliko sati zatvori Trg svetoga Marka.

U utorak navečer u Veneciji je zabilježena najveća plima u zadnje 53 godine - 1,87 m, što je drugi povijesni rekord iza onog evidentiranog 4. studenog 1966., kada je voda dosegnula 1,94 metra.

Voda je poplavila crkve, trgovine, muzeje i hotele ovog dragulja svjetske baštine.

U petak je grad posjetio talijanski ministar kulture Dario Franceschini koji je kazao da će trebati obaviti brojne popravke te dodao da je oštećeno više od 50 crkvi. 

 

Gradonačelnik: Ovo što će se događa nama, dogodit će se cijelom svijetu

Kako danas javlja TG24, gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro rekao je kako je šteta koju je uzrokovao plimni val u posljednjih nekoliko dana veća od milijarde eura.

Predsjednik regije Veneto Luca Zaia je na današnjoj konferenciji za medije izjavio kako Venecija jest važna, ali i kako se ne smije zaboraviti da je cijeli Veneto pogođen nevremenom.

Brugnaro je danas pozvao da se razmisli o osnivanju međunarodne agencije za vodu u Veneciji.

“Tako bi znanstvenici iz cijelog svijeta koji žele doprinijeti to mogli i napraviti”, rekao je.

“Venecije je prva granica onoga što će se cijelom svijetu dogoditi zbog klimatskih promjena. Stoga, ako Venecija pobijedi, svi smo pobijedili”, zaključio je Brugnaro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.