Stanovnici mjesta kod Vinkovaca desetljećima piju otrovnu vodu: "I gradonačelnik je kupuje u dućanu"

Foto: 123rf

MJEŠTANI naselja Komletinci kod Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji već skoro 30 godina piju otrovnu vodu.

Zbog arsena, željeza i mangana koji ih godinama truju, mještani su izašli na ulicu. "Zbog kvalitete naše vode koja je nepitka, nečista i nije za konzumaciju, znači niti nas niti naše djece", za RTL objašnjava mještanka Komletinaca, Natalija Šutalo.

"Očekujemo da se ovih dana izvrše analize i da se na kućne adrese, umjesto ovog dopisa gdje se indirektno kaže da voda nije dobra, dostavi pravo stanje vode", tvrdi Dragomir Čerebić.

I Zavod za javno zdravstvo vodi nije dao zeleno svjetlo. Iz vinkovačkog vodovoda priznaju da je voda prepuna teških metala još od 1989. godine, kada je vodocrpilište otvoreno. I to zbog podzemnih voda.

"Ni tada nije bila u skladu sa zdravstvenim pravilnikom vode za piće. No kada pogledamo – tada se nije radio parametar arsen, ali je i u tom trenutku miris bio prisutan, i to miris amonijaka. Kroz to razdoblje smo u više navrata upozoravali korisnike", tvrdi dr.sc. Jasna Kopić, pomoćnica direktora za javnu opskrbu i javnu odvodnju vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Mještani tvrde drugačije. "Ovo je analiza objavljena tek nakon pritiska javnosti, mještana Komletinaca, a u kojoj se spominje da količina arsena prelazi čak trinaest puta vrijednost koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Što znači da u mjestu Komletinci imamo 136 mikrograma arsena po litri vode, a dozvoljeno je deset", objašnjava Zoran Popić, stanovnik Otoka.

"I gradonačelnik je kupuje u dućanu"


Kriteriji su postroženi ulaskom u Europsku uniju, ali nije svejedno čuti da u vodi ima otrova.

"Osobno sam viđala gradonačelnika kako kupuje flaširanu vodu, pa vi prosudite je li on znao. Zašto on za svoju obitelj kupuje flaširanu vodu?", tvrdi stanovnica.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić ipak tvrdi drugačije.

"Ja pijem vodu i u Otoku i u Komletincima redovito. Kad se nađem u kafiću u Komletincima popijem čašu vode, tako i u Otoku. Ne bojim se arsena. Ja ne znam koliki je problem, ali pijem tu vodu u znak solidarnosti prema mojima građanima koji tu vodu piju sve ove godine", tvrdi gradonačelnik.

Za ovaj je problem, tvrdi, saznao tek nedavno.

"Prvi put 27. veljače jasno i glasno nam je obznanjeno da voda nije za piće. Mi imamo informaciju da sve vode na ovom području, koje nisu u regionalnom vodoopskrbnom sustavu, imaju problem s povišenim vrijednostima metala", tvrdi gradonačelnik.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.