Staljinov unuk tužio televizijskog voditelja: Rekao je da je njegov djed naredio pokolj Poljaka

UNUK sovjetskog diktatora Josefa Staljina, Jevgenij Dzhugasvili, je tužio voditelja televizije Channel One, Vladimira Poznera, zato što je rekao da je njegov djed naredio ubojstva tisuća poljskih časnika u Katinskoj šumi 1940. godine.

Tijekom svoje emisije, Pozner je u ponedjeljak kazao da je "ubijeno nekoliko tisuća nevinih Poljaka". Ubojstva časnika je opisao kao "grozan zločin" koji je zapovjedio šef tajne policije NKVD Lavrenty Beria uz Staljinovo znanje. Dzhugasvili traži od voditelja da povuče svoje navode.

Sovjetske vlasti za pokolj krivile naciste


"Moj klijent smatra da je informacija da je Staljin odobrio ubojstva nekoliko tisuća nevinih Poljaka u Katinu lažna te da vrijeđa čast i poštovanje prema njegovom djedu", kazao je Dzhugasvilijev odvjetnik Sergej Stygin. Tvrdi da su lažne izjave i da su sovjetske vlasti počinile užasne zločne te da su ubijeni svi poljski časnici koje je uhvatila Crvena armija od 17. rujna 1939. godine.

Sovjetske vlasti za zločin krive naciste i tvrde da su ubojstva počinjena 1941. godine kada se taj teritorij nalazio u njemačkim rukama. No, sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov je 1990. godine priznao da je smaknuća izveo NKVD 1940. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.