Srpski odgovor na tužbu za genocid: Suci vam se rukuju s ratnim zločincima iz Lore

SRPSKI odgovor hrvatskoj tužbi za genocid navodi ozbiljne zamjerke na korektno suđenje pripadnicima hrvatskih oružanih snaga optuženima za ratni zločin pred hrvatskim sudovima.

Spomenut je i slučaj Lora. Tri točke Srbima nikako nisu na mjestu. Zamjerili su što se sudac rukovao s optuženicima u raspravnoj dvorani, što je svjedocima sugerirao da se ničega ne sjećaju, a i sporan im je dolazak svjedoka, bivših zatočenika Lore, iz Srbije.

Na koga misle?

Srbi nisu naveli na koga misle, tako da je Ministarstvo pravosuđa zatražilo očitovanje od sva tri suca koja su imala veze s Lorom. Očitovanje pišu Spomenka Tonković, Neven Cambi i Slavko Lozina. I njemu samom čini se da su Srbi upravo na njega mislili.

"Očitovanje ću napisati u ponedjeljak. To su sve proizvoljne konstrukcije koje se daju lako provjeriti snimkama Hrvatske televizije, koja je pratila suđenje. Sve i da sam se htio rukovati s optuženicima, a nisam, nije to fizički bilo moguće napraviti. Da ja nekom sugeriram da se nečeg ne sjeća, ako se on sam ne sjeća, to mi je izvan zdravog razuma. Nisam shvatio zbog čega je ispao problem sa svjedocima iz Srbije. Koliko sam shvatio, ne bune se zato što ih nisam htio čekati da svjedoče. Pa normalno da sam ja kao sudac htio čuti što imaju kazati", izjavio je Lozina za Index o zamjerkama Srbije na suđenje u Lori. 

Lozina oslobodio, Tonkovićka i Cambi osudili

Kao što je poznato, Lozina je osam vojnih policajaca iz Lore oslobodio, čak ih je pustio i na ljetne praznike, dok ih Vrhovni sud nije vratio u pritvor. Onda ih je nekoliko nestalo. Bilo je niz zamjerki na njegovo suđenje. Od čestitke nogometnoj reprezentaciji na uspjehu protiv Italije u Japanu, pljeskanja publike u kojoj je bio i Igor Štimac, do komunikacije sa svjedocima, koji bi tu i tamo zaustili da nešto znaju, no brzo bi ih Lozina upozorio da to sud baš i ne zanima previše. Na koncu suđenja je ustvrdio da je nečeg u Lori bilo, ali da opet nije bilo baš tako loše kako su opisali svjedoci koji su proživjeli torturu vojnog zatvora u Splitu. Svjedoke iz Srbije nije htio saslušati kad su se pobunili da strahuju za svoju sigurnost. 

Zaboravili Thompsona na Poljudu?

Dojmu objektivnog suđenja nije nimalo pomogla veselica koju je Thompson u rujnu 2002. godine priredio na Poljudu. Tad se desnica složno galvanizirala u otporu lijevoj koaliciji na vlasti, napunila splitski stadion do zadnje sjedalice, a među onima koji su se nezaboravno proveli našao se i sudac Lozina. Svjedoci iz Srbije poručili su nakon toga da ne žele doći u Split dok predmet u ruke ne dobije drugi sudac.

Za to se pobrinuo Vrhovni sud. Vratio je predmet na ponovno suđenje. Iskusna Spomenka Tonković obavila je posao bez zamjerke, ispitala i svjedoke iz Srbije, no na objavi osuđujuće presude gledala su je samo četvorica optuženika. Nedavno se pojavio odbjegli Josip Bikić. Njega je osudio Cambi. Po brzom postupku, nakon što je priznao krivnju. Sad svi pišu očitovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.