Srpski ministar zdravstva naljutio Srbe, baš kao i Hebrang Hrvate: Na rutinsku operaciju otišao u Njemačku!

PRIJE šest godina Hrvate je naljutio odlazak tadašnjeg ministra zdravstva Andrije Hebranga na operaciju u Austriju, a ovih dana i Srbi zbog istog razloga traže ostavku svog ministra zdravstva.

Kako javljaju srpski mediji, njihov ministar zdravstva Tomica Milosavljević na rutinsku operaciju kralježnice otišao je u njemačku kliniku u Muenchenu. I dok načelnik beogradskog Kliničkog centra za Blic tvrdi kako se u Muenchenu operacija može obaviti s manje intervencija nego što bi to bilo moguće u srpskim bolnicama, Alo! traži ministrovu ostavku jer smatraju kako je svojim postupkom izazvao nepovjerenje javnosti prema domaćim liječnicima što su im potvrdili i neki srpski stručnjaci.

"Na kolegiju smo odlučili da ministar mora na operaciju i on je želio da ga ja operiram, no tada su mu se javili prijatelji iz Njemačke pa je potražio drugo mišljenje, na što ima potpuno pravo", kazao je za Alo prof. dr. Vasa Antunović jedan od najboljih srpskih neurokirurga. "Milosavljević je sada dobro, ali je malo nedostajalo da mu noga ostane trajno paralizirana. Budući da su ovdje postojale dileme oko načina izvođenja operacije, zatražio je dodatno mišljenje. Kada je stigao u Muenchen, liječnici su utvrdili da mu je potrebna hitna operacija", rekao je za Blic ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Sve tajili nekoliko dana

Problem ministra Milosavljevića mogao se riješiti klasičnom operacijom, tvrdi Alo! te dodaje kako takva "klasična operacija ipak nije bila dovoljno dobra za njihova ministra". U Srbiji su ljuti što je postupak ministra bio nekoliko dana u strogoj tajnosti, no na kraju su ipak u njegovu uredu morali javnosti otkriti o čemu je riječ.

"Ako ima moralnih skrupula, mora podnijeti ostavku jer ovo je rutinska operacija za naše ortopede i neurokirurge", rekao je za Alo! Predsjednik Odbora za zdravlje i obitelj dr. Paja Momčilov koji dodaje kako je ministar ovom gestom najbolje pokazao koliko vjeruje u sustav na čijem je čelu već osam godina. Glasnogovornik Udruženja privatnih liječnika Srbije slaže s Momčilovim te se pita zašto Srbija nema opremu za operaciju kakva je učinjena u Njemačkoj ako je za zdravstvo izdvojeno 15 milijardi dinara iz proračuna.

Tko plaća operaciju?

Alo! podsjeća i na imovinsku karticu ministra te postavlja pitanje kako će platiti operaciju koja stoji između 14 i 18 tisuća eura, a ministar je naveo kako posjeduje samo 5 tisuća eura. Njegovo ministarstvo javnosti je priopćilo kako ministar sam plaća troškove smještaja liječenja i puta.

Hebrang izazvao bijes Hrvata

Podsjetimo, krajem 2004. godine hrvatska javnost bila je zgranuta odlaskom tadašnjeg ministra zdravstva Andrije Hebranga na operaciju u Austriju. Javnost je tada bombardirana različitim informacijama, od vrste operacije te načina operiranja. Hebrang se po završetku operacije javnosti ipak obratio priopćenjem u kojem je odbacio sve medijske napise o njegovom nepovjerenju u hrvatsko zdravstvo. U Innsbruck na liječenje otišao je, tvrdi, nakon konzultacija s inozemnim kolegama i prijateljima, koji su mu preporučili laparoskopsku operaciju. Kao liječnik znao je da ga čeka težak zahvat, nakon kojeg je potreban mir radi oporavka, a to bi mu kod kuće, zbog pojedinih novinara, bilo onemogućeno. Zbog teško pristupačnog tumora i njegova prodora u okolno tkivo, prva operacija Andrije Hebranga trajala je četiri sata, nakon koje su uslijedile komplikacije – unutarnje krvarenje, pri čemu je izgubio 1,5 litara krvi. Stoga je hrvatski ministar bio podvrgnut novoj, za život opasnoj višesatnoj operaciji klasičnom metodom. Hebrang je u priopćenju istaknuo da takva operacija u inozemstvu nije bila njegov izbor niti razlog njegova odlaska u inozemstvo. Ponajprije zahvaljuje hrvatskim liječnicima (poliklinika Urocentar, KBC Rebro i KB Merkur), koji su u proteklih nekoliko mjeseci postavili dijagnozu rijetke lokacije malignoma prostate – što je operacijom potvrđeno – čime se, kaže Hebrang, dokazuje visoka razina stručnosti hrvatske medicine.  Spomenimo, austrijskoj bolnici, gdje je boravio kao običan građanin, platio je samo materijalne troškove i hranu 2700 eura, a liječnici su se, u skladu s Hipokratovom zakletvom, odrekli honorara za liječenje kolege.

Slovenska ministrica dala ostavku zbog liječenja u inozemstvu

Sličan skandal izbio je i u Sloveniji. 1991. godine slovenska ministrica zdravstva na operaciju ugradnje premosnice otišla je u Lousannu gdje ju je operirao poznati kardiokirurg iz Sremske Kamenice Ninoslav Radovanović. Nekoliko mjeseci kasnije podnijela je ostavku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.