Srpski ministar obrane: S hrvatskom vojskom potpisat ćemo "povijesni sporazum"

SRPSKI ministar obrane, Dragan Šutanovac, najavio je da bi u lipnju u Zagrebu trebao biti potpisan "povijesni sporazum" hrvatske i srpske vojske, kojim se stavlja točka na mračnu prošlost.

"Nakon svih ratova, prvi put se bilateralno sastaju vojske Srbije i Hrvatske i potpisujemo Sporazum o suradnji u ovlasti obrane. To je povijesni sporazum", rekao je Šutanovac za NIN. On je naveo da će "konačno staviti točku na mračnu prošlost koju ne smijemo zaboraviti, a koja treba biti pouka kako da surađujemo u budućnosti".

"Hrvatska i danas ima traume iz 90-ih znatno veće nego Srbija"

Šutanovac je naveo da je Hrvatska posljednja zemlja u regiji s kojom potpisuju taj sporazum, dodajući da je Hrvatska "zemlja s kojom smo imali ratna događanja, koja i danas ima određene traume iz devedesetih godina, znatno veće nego što ih ima Srbija".

Ministar smatra kako je i sama činjenica da će posjetiti Hrvatsku pokazuje da postoji obostrana želja da se neke stvari konačno pomaknu unaprijed. Suradnja bi se temeljila na mogućnosti zajedničkih vježbi, treninga, edukacija, razmjena iskustava, razmjene informacija.

"Hrvatska je u proteklom periodu profesionalizirala vojsku, participira već dugo u Partnerstvu za mir, sad je  ušla i u NATO, to je zemlja koja kontribuira velikom broju mirovnih misija, a to je budućnost i srpske vojske", rekao je Šutanovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.