Srbija danas podnosi formalni zahtjev za članstvo u Europskoj uniji

SRPSKI predsjednik Boris Tadić danas putuje u Stockholm, glavni grad Švedske koja do kraja ove godine predsjedava Europskom unijom, kako bi švedskom premijeru Fredriku Reinfeldtu predao formalni zahtjev za članstvo u toj organizaciji.

Uvjeti za podnošenje zahtjeva za članstvo stvoreni su, kako podsjeća BBC, nakon što je Europska unija odmrznula sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, no Beogradu još uvijek preostaje da ispuni onaj najveći i najteži uvjet za stvarni početak pregovora - izručenje odbjeglih haških osumnjičenika, prije svega Ratka Mladića, za kojeg čelnici EU-a tvrde da se svo vrijeme skriva u Srbiji pod patronatom tamošnjeg političkog vrha.

Neke od zemalja članica, a među njima i Nizozemska, otvoreno izražavaju sumnju u napredak u suradnji Srbije sa Haškim sudom, unatoč činjenici da je glavni haški tužitelj Serge Brammertz početkom prosinca u svojem izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a naglasio kako u suradnji Beograda sa Hagom "ima napretka". No u istom se izvješću upozorava kako Srbija mora nastaviti s naporima za uhićenje i izručenje ne samo Ratka Mladića već i preostalog osumnjičenika Gorana Hadžića, koji se tereti za ratne zločine na području Hrvatske.

Srbija mnogo očekuje od sljedećeg Brammertzovog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, koje će glavni haški tužitelj iznijeti u lipnju. Ukoliko ono bude pozitivnije od dosadašnjih i ukoliko u to uspije uvjeriti i preostale skeptične članice Unije, Srbija može očekivati i konkretne pomake prema početku prgeovaračkohg procesa za članstvo u EU.

No BBC u svojem izvještaju procjenjuje kako će Srbiji, ukoliko cijeli proces pregovora bude tekao bez većih kočnica i zapinjanja, trebati najmanje četiri godine do ostvarenja svih uvjeta za članstvo u Europskoj uniji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.