U Splitu izviždan pomoćnik ministra turizma, to je bilo "simpatično" pomoćnici Martine Dalić

Foto: Index

NEUGODNO gostovanje u Splitu zapalo je Roberta Pendu, pomoćnika ministra turizma Garija Cappellija. Jutros je u hotelu Lav otvarao Kongres ugostitelja Hrvatske obrtničke komore. Nije baš sve ispalo po protokolu. Kada je stupio za govornicu, a pogotovo kada je spomenuo ime ministrovo, dvoranom se prolomio zvižduk i negodovanje. Brojni su ugostitelji iz znaka protesta zbog dizanja PDV-a napustili Lav.

"Doista mi je žao..."

"Poštovane gospođe i gospodo, dragi ugostitelji i prijatelji, pozdravljam vas u ime predsjednika Vlade i ministra turizma i svoje osobno ime...", započeo je Pende.

"Ua, ostavka", prolomilo se hotelom. 

"Evo, da... Prigoda je da vam čestitam na vašem radu i upornosti u ovoj protekloj turističkoj godini. Ostvarili ste fantastične rezultate", pokušao se umiliti pomoćnik.

"Hvala", zaorio se pljesak.

"Ti rezultati će biti argument u sagledavanju odluka. Ministarstvo turizma u tijeku je sa izmjenama nekih propisa, smanjivanjem određenih parafiskalnih davanja... U tijeku je s cijelim nizom aktivnosti koje trebaju doprinijeti...", pokušao je Pende završiti rečenicu, no prizor ga je potpuno omeo.

"Dakle, doista mi je žao da je ova svečanost otvaranja... koja je trebala biti svečanost... nadam se da ćemo ipak donijeti neke korisne zaključke na dobrobit sektora, turizma, ugostiteljstva i Hrvatske i da će zaključci sigurno imati plodno tlo kod onih koji ih donose... Dozvolite da ipak 29. kongres ugostitelja Hrvatske obrtničke komore proglasim otvorenim", dovršio je nekako pomoćnik. 

Pomoćnik ministra turizma: Pokušavamo izboriti što bolji status, ali nije turizam jedini resor

Ponešto je kazao i novinarima.

"Svaki je kongres važan, ovaj i zato jer se priprema porezna reforma, slušamo stavove ugostitelja, pokušavamo izboriti što je moguće bolji status, nije turizam jedini resor. On je izuzetno značajan, za gospodarstvo je presudan i o tome će se morati voditi računa. Nije PDV jedini problem, očekujemo kvalitetne prijedloge u svim segmentima. Nije Ministarstvo jedino koje može izvršiti pritisak. Podržavat ćemo stavove koji budu prihvatljivi", kazao je Pende.

Pomoćnica ministrice gospodarstva: Meni je ovo baš bilo simpatično

Pomoćnica ministrice gospodarstva Ana Mandac na istom skupu je, međutim, podržala ugostitelje i turističke djelatnike u zahtjevima da im PDV ostane na 13 posto.

"Iako ja na ovom skupu predstavljam Vladu, sa simpatijom sam popratila vaše demonstrativno napuštanje ove dvorane", rekla je pomoćnica ministrice Dalić i tako se javno usprotivila poreznoj reformi koju je ova vlada nedavno izglasala.

"Ovo je nešto novo, Vlada, a posebno MOST najavljivali su da neće biti novih poreza"

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, traži da Vlada još jednom razmotri najavljeno dizanje PDV-a.

"Tražimo da se još jednom razmotri kakve veze ima krevet s vrhunskim ugostiteljem kuharom koji u svom restoranu sprema hranu, da u hotelu porez može biti 13 posto, a 20 metara dalje porez je 25 posto. Mi podržavamo poreznu reformu ali imamo problem upravo u dijelu ugostiteljstva, iskoristit ćemo sve pravne metode. Ako se usvoji zakon u ovom obliku, tražit ćemo ocjenu ustavnosti. Sjetimo se da su Vlada, a posebno MOST, najavljivali kako neće biti novih poreza. Ovo se nešto promijenilo", kazao je Ranogajec.

Podsjetimo, izmjenom poreznih pravila, odnosno mini poreznom reformom PDV od siječnja sljedeće godine skače s 13 na 25 posto. Ugostitelji su se bunili, tvrdeći da ih se dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na druge zemlje te da će ovo naškoditi jedinom sektoru od kojeg Hrvatska još uvijek dobro živi - turizmu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.