Splitski likovnjaci šokirani Kerumovom inicijativom: Grad nam oduzima jedini prihod!

SMRKLO se Mateu Perasoviću, predsjedniku Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu, kad je vidio što Kerum i njegova gradska uprava spremaju. Osnivanjem novih tvrtki Splitska obala i Split gradnja preuzeli bi upravljanje Dioklecijanovim podrumima, što bi u gradsku blagajnu donijelo prihod od četiri milijuna kuna, ustvrdio je u obrazloženju o financijskoj opravdanosti gradonačelničkov savjetnik Tomo Gruica.

Užasavajuća spoznaja

Što će onda HULU, koji upravlja južnim dijelom podruma, i to posljednjih dvadeset godina? Lani su utržili (tih) četiri milijuna kuna. Pola daju Gradu, a pola im ostaje za njihov program. Grad je, čini se, odlučio sada uzeti sve.

"Ako se to dogodi, ostat ćemo bez prihoda. Jedina smo udruga koja zarađuje. Organizirali smo posao, a sad su u Gradu vidjeli da mogu uzeti četiri milijuna kuna a da ništa ne ulože. Nisam glup. Novac koji uzmu, usmjerit će u uređenje Marjana i zapadne obale. Dakle, za privatni gradonačelnikov interes. Što je najgore, to su i napisali u objašnjenju za osnivanje tvrtke Splitska obala", žali se Perasović, koji je bezuspješno pokušao dobiti odgovore od gradske administracije. 

"Kerum će to potrošiti za jednu večer, što će tamo malo zapjevat', a mi tu ne možemo ništa. Ta spoznaja je užasavajuća", komentira Perasović inicijativu za preuzimanje Dioklecijanovih podruma. 

Zaradili svaku lipu

"Zaista nam je bitno ostati u podrumima. U posljednjih deset godina revitalizirali smo suvremenu scenu, potegli vertikalu obrazovanja. Svaku lipu iz podruma smo zaradili, sve što spominje Gruica, mi smo napravili. A i kalkulacija mu je krnja, gdje mu je stavka rashoda?", nije jasno Perasoviću.

O novim tvrtkama sutra će raspravljati na Gradskom vijeću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.