Split dobiva prenoćište za roditelje teško oboljele djece i stanove za bivše štićenike Doma Maestral

Foto: Arhitektonski studio, Ivo Kraljević

SPLIT će na mjestu nekadašnje gostionice Četiri palme na Blatinama dobiti prenoćište za roditelje teško oboljele djece koja se liječe u KBC-u Split i stanove za bivše štićenike Doma Maestral u kojem se nalaze djeca bez roditeljske skrbi.

Inicijativu su pokrenuli gradski vijećnici Ivica Grubišić Gire i Ante Zoričić nakon što je Grad Split nagodbom došao do vlasništva objekta.

Dva milijuna kuna rezervirano za projekt u proračunu za iduću godinu

Gradonačelnik Ivo Baldasar podržao je ideju te će se u proračunu za 2017. godine rezervirati dva milijuna kuna, što je otprilike pola potrebnog iznosa. Postojeći objekt bi se trebao rušiti i na njegovom mjestu podignuti novi sa tri trosobna stana za štićenike koji napuste Maestral te osam dvokrevetnih soba za roditelje teško bolesne djece koji nemaju prebivalište u Splitu. 

"Ovaj problem prisutan je desetljećima i mnogi su ga gradonačelnici imali prilike riješiti. Ivo Baldasar je prihvatio našu ideju, stavio na raspolaganje stručne službe koje su nam pomogle u razradi i uvrstio ovaj prijedlog na sjednicu Gradskog vijeća. Očekujemo stopostotnu podršku vijećnika. Nije tajna da gradonačelnik i ja ne dijelimo zajedničke poglede oko mnogih stvari, ali za odnos prema ovom projektu mu skidam kapu", kazao nam je vijećnik Zoričić.

"Štićenici Maestrala nakon završetka školovanja bivaju napušteni"

Ukratko je obrazložio zbog čega bi se objekt dao na raspolaganje bivšim štićenicima Maestrala i roditeljima teško oboljele djece.

"Punoljetnošću i završetkom srednjoškolskog obrazovanja, bivši štićenici Doma Maestral bivaju napušteni. Za vrijeme boravka u Domu odgajatelji im pružaju svu moguću skrb, ali s prvim korakom u samostalni život brzo shvate svu okrutnost društva koje ih okružuje. Bez rodbine, smještaja, prehrane, prednosti pri zaposlenju, prepušteni su sami sebi, prijateljima i snalažljivosti djelatnika Doma koji im kriomice pomažu. Naša je dužnost da im pomognemo, barem dok ne stasaju u samostalni život. Roditelji teško oboljele djece koji nemaju prebivalište u Splitu prolaze, pak, kroz teške trenutke. Ne mogu biti sa svojom djecom jer nemaju smještaj, a gotovo ga je nemoguće pronaći u turističkom Splitu, posebno kada ne znaju koliko će biti potrebno ostati u gradu zbog njihovih najmilijih", pojasnio je Zoričić. 

MAESTRAL - IDEJNA STUDIJA by Index.hr on Scribd

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.