Split branilo jedno vatrogasno vozilo, opasno smetlište od eksplozije spašavali direktor i radnici

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

SPLIT je od vatrene stihije koja se prije dva dana spustila s obronaka Mosora branilo tek jedno vatrogasno vozilo. Kada je vatra u popodnevnim satima stigla do Karepovca, tamo nije bilo nijednog vatrogasca. Svi su već bili raspoređeni na požarište u Žrnovnici, gdje je bilo posebno kritično i gdje se spašavala kuća po kuća.

Na Karepovcu, na kojem smeće odlažu Split i okolica, nije bilo nijednog vatrogasca. Požar su dočekali direktor Miro Delić i deset radnika. Čuli smo se s njim u tim dramatičnim trenucima. Jedva smo žive glave izvukli, kazao nam je Delić. Sat vremena kasnije prošli smo smetlištem. Bio je to prizor iz devetog kruga pakla. Delić nas je danas proveo Karepovcem i na istočnoj strani pokazao odakle se spustio vatreni tsunami.

"Vatra se sjurila s padina Mosora preko Žrnovnice, Kučina i Mravinaca za nekih pola sata. Branili smo Karepovac na sjeveroistočnoj strani buldožerima i cisternama. U jednom trenutku nalet vjetra prebacio je požar iza naših leđa, našli smo se u okruženju. Sa strojevima i cisternom izvukli smo se u posljednjoj sekundi protupožarnim putem na jugoistočni dio odlagališta. Zapaljenje smeća je bilo najkritičnije. Požar se proširio na 30, 40 metara. Oko 9 i pol uspjeli smo se ponovno probiti do smeća koje je gorjelo. Bilo je nevjerojatno. Nije se vidjelo metar ispred nosa od gustog dima i smeća koje je gorjelo, bure koja je digla prašinu. Tu smo noć oko tisuću kubika zemlje doveli. Do pet ujutro smo radili u tom dimu i smradu", ispričao nam je Delić. 

Direktor Čistoće: Na Karepovcu smo bili sami, vatrogasce smo zvali, ali bili su na drugim lokacijama

"Na Karepovcu smo bili sami. Vatrogasce smo zvali, ali su bili zauzeti na drugim lokacijama. Ostalo je nas desetak s tri buldožera i dvije cisterne. Taj dim je toliko gušio, polijevali smo se vodom iz cisterne da bismo mogli funkcionirati. Teško je ovo bilo uopće opisati. Nevjerojatni uvjeti. Reflektori punom parom rade, ali se ništa ne vidi. Svaka čast ljudima koji su radili 24 sata bez prestanka. Ovaj požar da se proširio u širinu i dubinu, to bi bilo pitanje što bi bilo i kako", kazao nam je direktor Čistoće.

Zapovjednik JVP-a Split: "Jedno je vozilo ostalo u gradu"

Na Karepovcu je bio i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević pa smo i njega pitali kako to da je jedno tako važno područje ostalo bez vatrogasaca.

"Radimo po prioritetima. Karepovac je svakako jedan od najvažnijih prioriteta, ali kad imamo preko tisuću kuća koje gore, sve raspoložive snage otišle su tamo. Jedno je vozilo ostalo u Splitu, za sigurnost grada, kasnije je ono i ubačeno kada je požar došao do Kile i Mejaša. Nismo bili na Karepovcu, kao ni na desetke drugih mjesta. Srećom, nije se ništa dogodilo, možda se nešto moglo dogoditi. Sve snage su gasile požar u Žrnovnici", pojašnjava Kovačević. 

Sjeća se da je 2001. godine bio sličan katastrofalan požar koji je završio svoj razorni put u Solinu.

"Rijetko se događaju takvi scenariji, ali se događaju. Ovaj požar nismo gasili, bilo je isključivo spašavanje. Požar smo počeli gasiti jučer. Morate znati da je požar prošao kroz sedam naselja i zaustavio se tek u predgrađu Splita. Kada vam gori 1500 stambenih objekata, onda tu nema gašenja, već isključivo spašavanja", kaže Kovačević. 

"Da smo imali 500 vozila, sva bi bila u Žrnovnici"

Javna vatrogasna postrojba branila je tako Split jednim vatrogasnim vozilom. A bilo je još jedno u rezervi na Marjanu.

"Za ovakvu situaciju nema resursa i kapaciteta. Mi smo mogli imati još 500 vozila. I sva bi bila angažirana u Žrnovnici. Jer tu je svaka kuća trebala imati svoje vozilo. Koliko god imali vatrogasne tehnike, vi ne može sve predvidjeti i pokriti ovakvu situaciju. Vatrogasne intervencije su improvizacija. Nudili su nam cisterne, neke smo koristili, ali ne previše. Pogledajte kakav je taj teren u Žrnovnici. Nabijene kuće, na kosini, uske ulice, ako imamo jedno vozilo više, stvaramo gužvu. Najbitnija je koordinacija, a tu smo dobro ekipirani. Mislim da smo dobro odradili i da nema žrtava. Evo podatak. 750 vatrogasaca je bilo uključeno. Da je nas 750 šetalo tri dana po Rivi, netko bi uganuo nogu. A ovdje smo imali 10-ak ispiranja očiju", smatra Kovačević. 

"Karepovac uopće nisu branili, kao ni naše naselje, nigdje nije bilo vatrogasca ni za lijek"

Tihomir Barić iz Udruge Drugo lice Splita koje okuplja građane kvartova koji okružuju Karepovac ima drugačije mišljenje.

"Karepovac uopće nisu branili, a to je strateški objekt u gradu i velika opasnost. Bio je Delić i desetak radnika. Karepovac uopće nema mrežu hidranata, tek je predviđena u postupku sanacije. Nitko nije bio pripremljen na ovo i kasno se reagiralo", smatra Barić. 

Evo kako je on doživio dramatične trenutke.

"Bilo je žalosno i očajno. Bili smo prepušteni sami sebi. Vatra nam je prošla kroz naselje. Ima dosta nagorenih kuća, popucalih stakala, izgorenih auta. Bilo je Bože sačuvaj. Nigdje nije bilo vatrogasca ni za lijek. Požar je prebrzo došao i očito se loše organiziralo, kasno se reagiralo. Već oko 5 sati zvao sam Delića da se požar približava Karepovcu i da treba reagirati. Već u 7 požar je bio na Karepovcu", prisjetio se Barić. 

Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, izvijestila je kako su za vrijeme požara bili povećani parametri koje prate. To se odnosi na sumporovodik i dušični oksid.

"Prvo povećanje vrijednosti bilo je u 19.30, kada je Karepovac počeo gorjeti. Trajalo je to do 23 sata. Iza toga nije bilo nijedno prekoračenje, nije bilo nijednog plina u zraku koji bi mogao toksično utjecati na zdravlje ljudi. Ljude su uznemirili dim i prašina, a mi smo izašli s preporukama kako se treba ponašati, upravo radi ugroženih skupina, kroničnih bolesnika i djece. Dima će biti dok ne padne kiša i vjetar ne raznese ovo što je opožareno. Nema razloga za paniku i strah. Najgore je za nama. Bili smo blizu katastrofi. Najgori scenarij se izbjegao", kazala je Jasna Ninčević. 

Periš: Naravno da je postojala mogućnost da metan eksplodira

"Jednokratno izlaganje tim povišenim vrijednostima ne može utjecati na zdravlje jer bi svi vatrogasci koji su bili tu u blizini popadali u nesvijest. Sve je u granicama normale. Apsolutno ne smatram da bi trebalo mjeriti sve što netko misli da bi trebalo mjeriti. Mi postupamo po europskim direktivama", odgovorila je na traženja da se izmjere i ostale vrijednosti plinova. 

Nenad Periš iz Zavoda za javno zdravstvo potvrdio je da je prijetila realna opasnost od eksplozije metana.

"Bogu hvala, požar je prošao, nema dimljenja, ostalo je zacrnjenje. Metan nije toksičan plin, nego je sigurnosno pitanje. Može prouzročiti eksploziju u kontaktu s vatrom. Da je ostao duže, da je temperatura bila postignuta, naravno da je postojala mogućnost da eksplodira. Zbog toga i jesmo uputili upozorenje vatrogascima i stanovništvu da postoji mogućnost da budu povišene koncentracije metana i da u kontaktu s vatrom može doći do eksplozije", kazao nam je Periš. 

Nema podataka o lebdećim česticama prašine, ali sasvim sigurno su vrijednosti veće od dozvoljenih

Ravnateljica Ninčević nam je kazala da nisu dobili podatke o lebdećim česticama prašine po kojima se određuje koncentracija teških metala. Jedan čitatelj poslao nam je, naime, svoje očitanje koje je uzeo na balkonu na Brdima i koje pokazuje podatke koji nisu ni blizu normalnim vrijednostima pa ga čudi opservacija kako je kvaliteta zraka u granicama normalnih vrijednosti.

Jasna Ninčević je najprije iskazala skepsu je li taj uređaj uopće certificiran, a onda nam je priznala da je Zavod ovlašten za mjerenje lebdećih čestica prašine, ali ih nisu mogli odrediti jer podatke obrađuju jednom mjesečno.

"Moja je pretpostavka da su vrijednosti veće od dozvoljenih, pa smo u tom smislu izdali preporuke zbog kroničnih bolesnika i djece da se zatvaraju prozori kako čestice ne bi letjele po stanu", kazala nam je Ninčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.