Špekulanti kupuju jeftinu naftu i čekaju globalni rast cijena

Foto: freeimages.com

CIJENA nafte ponovno je počela padati i postavlja se pitanje je li oporavak na naftnim tržištima došao prebrzo jer je očito da fundamenti ne podupiru pozitivan smjer u kojem je krenula cijena crnog zlata.

Za pretpostaviti je da se oporavak nafte tipa Brent ipak zasnivao na mogućem dogovoru o količinskom zaustavljanju ili zamrzavanju u globalnoj proizvodnji, a sada smo ponovno u očekivanju sastanka članica OPEC-a i ne članica tog saveza i njihove moguće odluke, poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo Banci.

"Ako taj sastanak krajem travnja ne donose nikakav dogovor, to će se vrlo vjerojatno značajno odraziti na cijenu nafte. Istovremeno u SAD-u pratimo rast zaliha i to će se nastaviti u nadolazećim tjednima. Trend će se usporiti u svibnju, ali do tada ima još dosta vremena", pojašnjava Hansen i naglašava da je posebno zabrinjavajući trend porasta špekulativnog zanimanja na 'dugim' pozicijama tijekom proteklih šest tjedana, što znači da ti ulagači očekuju ozbiljan rast cijene nafte i kupuju je dok je jeftina.

Mogli bi opet na 35 dolara

Neto 'duge' pozicije dosegle su rekordnu razinu za Brent tip nafte i za svaku 'kratku' poziciju na tržištu, postoji gotovo deset 'dugih' pozicija, navodi Hansen i dodaje da se u prijašnjim sličnim situacijama, kada je tržište bilo previše usmjereno na jednu stranu, najčešće događao oštar povratak u suprotnu i to je rizik s kojim se trenutno suočavaju svi ulagači u naftu.

Kratkoročno bi se moglo dogoditi da ponovno dođemo do 35 dolara za barel, odnosno čak i do 33 dolara za barel, ali očekujem da ćemo u drugom kvartalu imati cijenu nafte od 35 do 40 dolara za barel, zaključuje Hansen iz Saxo banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.