Socijalni radnici idu u prosvjed, imaju 12 zahtjeva. "Došao je tren da kažemo dosta"

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Socijalni radnici idu u prosvjed s 12 zahtjeva, piše današnji Jutarnji list.

Smrt 20-mjesečnog dječaka iz Slavonskog Broda - koji je odmah nakon rođenja trebao biti izdvojen iz ugrožavajuće obitelji, ali to nije dočekao jer je preminuo nakon 20 mjeseci provedenih na listama čekanja pretrpanih domova i udomiteljskih obitelji - kap je koja je prelila čašu inače tihih i pomirljivih stručnjaka zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, piše list.

Kako Jutarnji doznaje, u inicijativi #odšutnjedopromjene, koja okuplja gotovo 600 stručnjaka, frustracija zaposlenika je dosegnula vrhunac i više nije pitanje hoće li prosvjedovati, nego kako će to učiniti.

"Nezadovoljstvo je ogromno, svi stručnjaci se svakodnevno suočavaju s nemogućim uvjetima rada i ogromnom odgovornošću, bez osiguranih preduvjeta za minimalnu sigurnost korisnika i bez potrebne pomoći nadležnih koji nerijetko negiraju ili relativiziraju problem. Došao je trenutak u kojem je svima dosta. Sada tražimo najprikladniji modalitet za prosvjed te se konzultiramo s pravnicima da vidimo kako ga organizirati i što sve trebamo prije toga napraviti", kažu u inicijativi, čiji će se predstavnici sutra sastati kako bi vidjeli što i kako dalje.

Temelj za prosvjed čini njihovih 12 zahtjeva koje su uputili nadležnima i s njima upoznali stručne udruge i komore te pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter. Zahtjevi se kreću od hitnog otvaranja novih smještajnih kapaciteta do rasterećenja stručnih radnika od niza administrativnih poslova i "skretanja pažnje s papira na čovjeka".

Inicijativa je nastala prošle jeseni nakon što je psihologinja Valerija Kanđera, stručnjakinja jedne od zagrebačkih podružnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, objavila da joj u uredu sjedi djevojčica (6) s autizmom bez roditeljske skrbi koju nema gdje smjestiti jer je dobila odbijenice iz 35 ustanova i svih timova za udomiteljstvo u državi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.