Snijeg i led okovali Hrvatsku, na Zavižanu - 15 stupnjeva Celzijevih

HRVATSKA je okovana snijegom i ledom, a meteorolozi najavljuju hladni vikend sa temperaturama debelo ispod ništice. Jutros u 9 sati je najhladnije bilo na Zavižanu, gdje je izmjereno -15°C, a puno toplije nije ni u ostatku Hrvatske.

U Gospiću je tako izmjereno -13, na Sljemenu -11, u Osijeku i Čabru -10, u Županji, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Križevcima -8, u Daruvaru -7, u Bjelovaru, Ogulinu i Karlovcu -6, u Zagrebu -5, u Rijeci i Šibeniku -2, u Zadru -1, a u Splitu 0°C.

Danas će na Jadranu biti djelomice ili pretežno sunčano. Kako je izvijestio Državni hidrometeorološki zavod, u većem dijelu unutrašnjosti niski oblaci i magla mjestimice se mogu zadržati i veći dio dana. Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na sjevernom i srednjem dijelu na udare ponegdje olujna bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Biti će hladno, s najvišom temperaturom zraka od -6 do -1°C, a na Jadranu od 1 do 7°C. Na otocima i na jugu Dalmacije temperatura će biti tek malo viša.

Sutra nove snježne padaline

Sutra će u unutrašnjosti, na sjevernom i srednjem Jadranu biti oblačno, sa snijegom, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U Lici i Gorskom kotaru očekuje se obilniji snijeg uz stvaranje snježnih zapuha. U Dalmaciji kiša, ali su mjestimice mogući susnježica i snijeg. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom i srednjem Jadranu umjerena i jaka bura, a u Dalmaciji jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između -14 i -9°C, na Jadranu od -4 do 2°C, a najviša dnevna od -8 do -3°C, na sjevernom Jadranu između -2 i 2°C, a u Dalmaciji od 5 do 10°C.

Bura otežava promet

Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, a brzina vožnje ograničena je na 40 kilometara na sat zbog jakog vjetra, izvijestio je HAK.

Dionicom Jadranske magistrale (D8) između Bakra i Senja te od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je prometovanja za I. i II. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim teretnim prostorom), a od Senja do Karlobaga te na Paškom mostu zabrana je prometovanja samo za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).

Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, a u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj mjestimice pada slab snijeg. Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, od Kikovice do tunela Tuhobić. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme te ako je moguće odgode putovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.