Slučaj Maškarin: Liječnici skrivaju specijalizanta koji je operirao bez nadzora?

NA SUĐENJU dr. Branku Popoviću zbog laparoskopske operacije slijepog crijeva provedene nad Miroslavom Maškarinom, koji je na koncu ostao bez noge, pojavila se teza da je operativnom zahvatu prisustvovao još jedan medicinar, navodno specijalizant koji je kriv za tragičan ishod, javlja Slobodna Dalmacija.

Naime, još prije nekoliko dana sutkinja koji cijeli proces obeštećenja vodi na Općinskom sudu u Rijeci, upitala je predstojnika kirurške klinike riječkog KBC-a dr. Miljenka Uravića da tko je asistirao dr. Popoviću, ali on to nije mogao otkriti jer nije mogao pročitati ime upisano u protokol operacije.

Isti problem imao je i dr. Janoš Horvat, koji je dr. Popoviću kobne noći asistirao, ali na kraju se prisjetio te je konstatirao kako je riječ o specijalizantu kojem je baš on "uskočio" u dežurstvo.
Do priče o nekom trećem liječniku koji je operirao osakaćenog Maškarina došlo je i nakon što je njegova majka Zdenka tijekom istrage kazala kako je njenim prijateljima sam Popović dojavio da nije operirao Maškarina., ali je spreman preuzeti odgovornost.

A kako je dr. Horvat u svom svjedočenju kazao da je asistirao držeći kameru, tako je još uvijek neizvjesno tko je zapravo svojim liječničkim "nespretnostima" doveo do amputacije noge.
Dakle, ostaje mogućnost da je operaciju izvršio specijalizant bez nadzora kirurga, zbog čega bi, ukoliko je to istina, svi prisutni u dvorani snosili neusporedivo veće zakonske kazne nego ako se uspije dokazati i dalje važeća teza da je operaciju pod ravnanjem dr. Popovića dovela do komplikacija.

I dalje se proces nastavlja sa dilemom je li pri operaciji došlo do liječničke pogreške ili do komplikacija, a zanimljivo je pritom da se ni medicinski vještaci još nisu suglasili o tome što smatraju pod tim dvjema pojmovima.

Ig.M.
Foto: med.mun.ca

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.