Slučaj korupcije u Gruntovnici: Optuženi odvjetnik pomagao prijateljski i bez naknade

U SLUČAJU "Gruntovec" u kojem se jučer 28 optuženika izjasnilo kako se ne osjećaju krivima za primanje i davanje mita, nezakonito posredovanje, krivotvorenje isprava i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti danas je svjedočio službenik PU zagrebačke Tibor Peha te rekao kako je prvooptuženu samo spojio s "nekim ljudima".

Blagajac zamolio Pehu da prvooptuženoj pomogne u brzom izdavanju putovnice

Odvjetnik Alen Blagajac ga je zamolio da prvooptuženoj Jasenki Sili pomogne kod ubrzanog izdavanja putovnice. Još jedan prijatelj odvjetnika Blagajca bio je i Branko Palijan pa je odvjetnika zamolio da mu samo da savjet kod etažiranja kuće, a to mu je u gruntovnici stvaralo velike probleme. Tvrdi da mu je Blagajac "to napravio" kao prijatelj.

Još jedna poveznica između odvjetnika i prvooptužene je i njezina kći Ivona Sili koja je kod Blagajca bila na praksi za 700 kuna nagrade. Po njezinim tvrdnjama na praksu u taj odvjetnički ured je došla zbog poznanstva s kćeri odvjetnika, a ne zbog majke.

Optužnica na 206 stranica

Optužnica je napisana na 206 stranica, a optuženi su uhićeni u spektakularnoj akciji policije koja se odigrala 2007. godine. Na sudu u ovom slučaju su uglavnom završili nižerangirani službenici gruntovnica i sudova, građani koji su davali mito i nekoliko odvjetnika.

Prvooptužena Jadranka Sila je službenica zagrebačke gruntovnice, a uz nju je optuženo i četiri referenta, službenik izvanparničnog odjela, po jedan službenik Općinskog kaznenog suda i Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću. U društvu na optuženičkoj klupi još su i službenik Državnog odvjetništva, tri odvjetnika i 15 građana.

Dobivali od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura

Mito su službenici primali u novčanim naknadama od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, a zahvaljivalo im se i zapošljavanjem članova obitelji, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

I.Kri.
Foto: Ranko Šuvar/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.