Slučaj "Gruntovčani": USKOK sat i pol čitao sažetak optužnice

ZAPOČEO je sudski proces u slučaju "Gruntovčani", a danas se svih 28 optuženika izjasnilo kako se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki optužnice. Kako se danas moglo čuti na zagrebačkom Županijskom sudu optužnica je teška čak 206 stranica, a danas se čak sat i pol čitao sažetak.

Sila i 27 optuženika

Podsjetimo, akcija "Gruntovec" u suradnji USKOK-a i policije pokrenuta je prije gotovo dvije godine, a sve je kulminiralo početkom prosinca 2007. godine kada je više od 70 policajaca istodobno uhitilo veći broj osumnjičenih protiv kojih se vodila istraga za primanje i davanje mita, nezakonito posredovanje, krivotvorenje isprava i poticanja na zlouporabu položaja i vlasti. U aferi "Gruntovec" osumnjičeni su uglavnom nižerangirani službenici gruntovnica i sudova, građani koji su davali mito te nekoliko odvjetnika.



Riječ je o prvooptuženoj Jasenki Sili, inače službenici u zagrebačkoj gruntovnici kao i četiri referenta, jednom službeniku izvanparničnog odjela, po jednom službeniku Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću te jednom službeniku Državnog odvjetništva. Tu su i tri odvjetnika kao i 15 građana.

Od novca do ljetovanja

Prema optužnici koju je podigao USKOK službenici su primali mito koji je bio u visini od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća eura. Osim novca zahvaljivalo im se zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

M.M.
Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.