Slučaj Agrokor pokazuje da Partija ima veći utjecaj na ekonomiju nego za vrijeme Jugoslavije

Foto: Index/Pixsell/Goran Stanzl/Nikola Cutuk/Patrik Macek

PREMIJER Plenković još uvijek nije uspio pronaći novog povjerenika - nekoga tko je dovoljno hrabar, lud ili blesav da skoči u kaos koji su, nakon što je Todorić krahirao, stvorili vlada i Ante Ramljak, uplevši se u međusobne odnose vjerovnika, dobavljača, dioničara...

>> Plenković pozvao šefove svih koalicijskih stranaka u vladu. Zašto?

U javnosti se spominje nekoliko imena, koji su kao u "užem krugu" - od bivšeg direktora Podravke Mršića koji je i sada u Agrokoru, konzultanta Željka Perića, pa sve do Vlade Bošnjaka, financijaša koji je još za vrijeme Todorića došao u Agrokor.

Stavite u Agrokor Blažekovića, ako ne ide za konzula u New York

No, očito je da Plenković nije imao spremno ime koje će zamijeniti Ramljaka, iako je bio svjestan da će otići. Ramljak je nakon Razgovora s Plenkovićem "shvatio" da nema povjerenje pa je dao ostavku. To je bilo najelegantnije rješenje s obzirom na to da se, prema ugovoru o kreditu koji je Ramljak potpisao s vjerovnicima okupljenim oko američkog fonda Knighthead, smjena povjerenika može tretirati kao kršenje ugovora, što može biti okidač za njegovu trenutnu naplatu, što bi značilo stečaj.

Ako Plenki nikoga ne pronađe, možda bi vođenje Agrokora mogao povjeriti HNS-ovcu Borisu Blažekoviću koji je na raspolaganju jer, po svemu sudeći, neće postati konzul u New Yorku pa mu je propao angažman u diplomaciji.

Kroz događaje u i oko Agrokora možemo doznati sve o funkcioniranju hrvatske ekonomije. Svi znamo kako je nastao Agrokor, znamo da je Todorić od samog početka bio slizan s politikom što mu je omogućilo da se domogne praktički cijele prehrambene industrije.


Nakon što je dovoljno ojačao politika se naslonila na njega, pa su brojne funkcije u državnoj administraciji popunjavale ekipom iz Agrokora - i obrnuto - kao što je, recimo, sadašnji ministar financija selio iz ministarstva u Agrokor i nazad.

Odlaskom Todorića optimističniji među nama nadali su se da je mreža popucala, da se hobotnica raspada, no to se nije dogodilo. Dogodilo se samo preslagivanje i ulazak novih igrača na teren.

Kao u Sjevernoj Koreji: Predsjednik sabora daje upute ministru za pekmeze

Da smo po državnom utjecaju na ekonomiju vrlo blizu Sjevernoj Koreji, a u lošijoj situaciji nego za vrijeme Jugoslavije, kada su tvrtke i formalno bile državne, odnosno "društvene", svjedoči i ponašanje predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, kojeg nije sram zvati dobavljače Agrokora i telefonom davati upute kako bi se trebali ponašati.

Zahvaljujući novinaru RTL-a Josipu Antoliću javnost je doznala da je Jandroković, predsjednik sabora, zvao proizvođače bombona, keksa i pekmeza i tražio da šalju "pozitivne poruke", da se podrži priča vlade.

Nakon tog razgovora Marin Pucar, direktor Podravke, koja s obzirom na stalno političko kadroviranje praktički funkcionira kao ministarstvo za pekmeze, dao je izjavu u skladu s partijskim uputama.

"Ono što bi htjeli je poslati poruku svima da je destabilizacija ovog procesa ujedno i destabilizacija hrvatskog gospodarstva! Nitko nije htio destabilizirati taj proces i ponavljam svi oni koji u ovom trenu pokušavaju to raditi, ne rade u interesu hrvatskog gospodarstva!", rekao je Pucar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.