Slovenski ekonomist iz Svjetske banke: Agrokor je prezadužen, nije dobar kupac za Mercator

UMIROVLJENI slovenski ekonomist Boris Pleskovič, koji je dugo godina radio za Svjetsku banku, kazao je da Agrokor nije dobar kupac za slovenski trgovački lanac Mercator.

"Očito je da je Agrokor zadužena tvrtka i ima problema sa financijskom disciplinom, odnosno nerealne rokove plaćanja. Zbog toga planiraju preuzimanje putem novih velikih kredita", kazao je za slovenski MMC Pleskovič te je podsjetio na slučaj kada su Slovenci prodali Hrvatima Elan, "pa smo ga morali ponovno kupiti".

Čudi ga visoka ponuda Agrokora za Mercatorovu dionicu


"Imam premalo podataka o cijelom poslu kako bi dao neku detaljniju analizu, ali me čudi što je Agrokor ponudio tako visoku cijenu za dionicu bez detaljnog pregleda poslovnih knjiga i imovine te financijskog stanja", rekao je Pleskovič. Slovenske Finance pišu kako će Agrokor produžiti ponudu za 52 posto dionica Mercatora do ožujka, nakon što je Mercator najavio da će pokušati preuzeti Pivovarnu Laško.

Pivovarna Laško, pak, drži 23 posto dionica Mercatora koje želi kupiti Agrokor. 30. siječnja će dioničari Pivovarne Laško odlučivati o prodaji 23 posto dionica Mercatora Agrokoru, a zbog toga tvrtka Ivice Todorića mora produžiti svoju ponudu koja je trajala do početka 2012. godine. Agrokor je ponudio 221 euro za dionicu Mercatora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.