Foto: Shutterstock
"Kulen je isključivo slavonska tradicija, stoljećima se pravi na ovim prostorima, ne znam što tu Slovencima smeta", kaže za Glas Slavonije Ivo Seletković iz Donjih Andrijevaca, jedan od proizvođača tog specijaliteta.
Vrijedan je, kaže, ako se dobro napravi, a ukusi su različiti i nema uniformiranog okusa. Postoji standardna receptura, no dobar kulen ovisit će o tome kakvo je meso, pušnica, kakvim se drvima dimi meso.
I otočkog proizvođača slavonske delicije Samsona Andabaku osupnula je vijest o reakciji Slovenije.
"Iznenadila me vijest da je Slovenija uložila prigovor na zahtjev za registraciju naziva našeg domaćeg, slavonskog kulena. Nema se tu što puno govoriti, ne mogu oni praviti slavonski kulen, kao prvo, kad su oni u drugoj državi. Oni imaju svoj recept, međutim to je meni više zimska salama nego kulen. Slavonski kulen može se praviti samo u Slavoniji, tako da ne vidim zbog čega su uložili prigovor. Ako govorimo o nekoj šteti, ne može nama Slovenija ništa štete napraviti, to je industrija, čak je i naš industrijski kulen daleko kvalitetniji od tog njihovog", kaže on.