Sloković: DORH i USKOK koriste Sanadera kao poligon za testiranje zakona

Foto: Hina

"USTAVNI sud je potvrdio što smo mi tvrdili, a to je da nema opasnosti od bijega. Kazneni postupak traje jako dugo, pet godina i okolnosti su se promijenili," izjavila je večeras u Dnevniku Nove TV odvjetnica bivšeg premijera Ive Sanadera, Jadranka Sloković.

> Ivo Sanader izašao iz Remetinca: Politikom se više neću baviti, to je završena stvar

"Ustavni sud je utvrdio da je odluka Vrhovnog suda povrijedila prava Ive Sanadera. Obrana je činila sve da se ospori odluka Vrhovnog suda o jamčevini. Mi smo bili u situaciji da nismo imali kvalitetne nekretnine s kojima bi zadovoljili uvjete jer je sve blokirano. Mi smo dakle imali formalno pravo, ali ga nismo mogli ispuniti," rekla je.

> Sanadera razljutilo pitanje o ukradenom novcu: "Tko je to dokazao? Niti jedan sud to nije rekao"

Sloković je ponovila da njen klijent od "početka tvrdi da je žrtva političkog progona" i vjeruje da je postupak pokrenut kako bi se uklonio kao politički protivnik, a ne zbog borbe protiv korupcije.

Testni poligon za USKOK i DORH

Odvjetnica je ocijenila da su DORH i USKOK kroz izmjene u kaznenom zakonu dobili nove instrumente koji nisu iskušani u praski, pa su često prelazili okvire koje im je zakon dao. "DORH i USKOK su iskušavali do kuda i na koji način mogu doći," rekla je.  


"Sanader je četiri godine prove u različitim oblicima istražnog zatvora jer zakon nije regulirao situaciju kada se vode paralelni zakonski postupci, tu je nastala praznina koju je pokušala nadomjestiti sudska praksa koja prema nama nije bila adekvatna".

Sloković nije isključila mogućnost da se Sanader ponovno nađe u istražnom ili ekstradicijskom zatvoru, ali vjeruje da su izgledi za takav scenarij nakon odluke Ustavnog suda mali.

Odvjetnica je na kraju razgovora najavila nastavak obrane na temelju tvrdnji iznesenih u prijašnjim, prvostupanjskim postupcima, prema kojima ne postoje dokazi koji bi utvrdili Sanaderovu krivnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.