Škibola: Referendum o promjeni izbornog sustava od manjina želi napraviti zastupnike drugog reda

NEZAVISNI saborski zastupnik Marin Škibola izjasnio se protiv referendumske inicijative o promjeni izbornog sustava jer smatra da je svaka promjena koja će derogirati prava zastupnika nacionalnih manjina, velik korak unatrag za hrvatski politički sustav.

Drugo pitanje referendumske inicijative "Narod odlučuje" glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: "Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna."

"Takvom odredbom zastupnici iz redova nacionalnih manjina postali bi zastupnici "drugog reda", jer ne bi imali jednaka prava kao i ostali saborski zastupnici. Takva odredba unazadila bi mogućnosti zastupnika nacionalnih manjina prilikom odlučivanja o njima bitnim pitanjima i smanjila mogućnost pregovora za realizaciju i zastupanje prava svoje nacionalne manjine", ocjenjuje Škibola u priopćenju.

"Smatram da izborni sustav treba mijenjati i da u referendumskoj inicijativi ima i dobrih prijedloga, poput elektroničkog glasovanja i smanjivanja izbornog praga. Međutim, zbog drugog pitanja koje se odnosi na derogaciju prava zastupnika nacionalnih manjina, inicijativu ne mogu i neću podržati, a ovim putem pozivam i hrvatske građane da ne sudjeluju u pomaganju te inicijative svojim potpisom", poručuje Škibola.

Nezavisni zastupnik također napominje da su inicijativu podržali hrvatski biskupi, a to znači da će prikupljanje potpisa imati infrastrukturnu pomoć Katoličke crkve, što ne bi trebala biti uloga vjerskih institucija, pogotovo kada se radi o isključivo političkim temama kao što je izborni sustav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.