Sjeverna Koreja se oglasila o američkom vojniku koji je tamo svojevoljno pobjegao

Foto: Profimedia

Pentagon kaže da je Sjeverna Koreja odgovorila na informacije o američkom vojniku Travisu Kingu koji je prošlog mjeseca dobrovoljno prešao granicu i otišao u tu zemlju. Ovo je prvi put da se Pjongjang oglasio o Kingu, piše CBS.

SAD je komunicirao putem uspostavljenih kanala nakon što je King prešao iz Južne Koreje u Sjevernu Koreju, no Sjever nije tjednima odgovarao.

Pentagon: Došlo je do početnog prosljeđivanja informacija

"Došlo je do početnog prosljeđivanja informacija, a to je u biti potvrda sjevernokorejske vlade da su primili naš zahtjev za informacijama. No nema nikakvog značajnijeg napretka", rekao je tajnik Pentagona Patrick Ryder.

Pentagon je koristio uspostavljene kanale sa Sjevernom Korejom u zapovjedništvu Ujedinjenih naroda kako bi uputio zahtjeve o Kingu.

Pobjegao u Sjevernu Koreju tijekom grupnog obilaska demilitarizirane zone

King je dobrovoljno ušao u Sjevernu Koreju u srpnju tijekom grupnog obilaska demilitarizirane zone. Trebao se vratiti u SAD radi udaljavanja iz vojske nakon što je odslužio kaznu u južnokorejskom pritvoru jer je napao dvojicu Južnokorejaca i oštetio policijsko patrolno vozilo.

Ispraćen je do komercijalne zračne luke izvan Seula. Nakon što je prošao carinu, King je preskočio let i umjesto toga otišao u obilazak na granicu Južne i Sjeverne Koreje.

Vojna protuobavještajna služba provodi zajedničku istragu s američkim snagama Koreje o Kingovim postupcima, rekao je Pentagon prošlog mjeseca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.