Sjedinjene Američke Države i talibani dogovorili tjedan dana smanjenja nasilja

Ilustracija: EPA

AMERIČKI ministar obrane Mark Esper rekao je kako su Sjedinjene Američke Države i talibani ispregovarali prijedlog sedmodnevnog ublažavanja nasilja. 

Izvori su Reutersu otkrili kako će se mirovni dogovor između Sjedinjenih Država i talibana potpisati ovaj mjesec ako talibani znatno reduciraju svoje nasilno djelovanje, a da bi to u konačnici moglo dovesti do povlačenja američke vojske iz Afganistana. 

"SAD i talibani su ispregovarali prijedlog sedmodnevne redukcije nasilja", rekao je Esper na konferenciji za medije u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu.

"Ovdje sam se danas sa saveznicima savjetovao o tom prijedlogu te smo imali niz produktivnih bilateralnih i zajedničkih sastanaka o putu naprijed", dodao je. 

Zabilježen "značajni napredak"

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani rekao je kako mu je američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo naglasio kako je u pregovorima Washingtona i talibana zabilježen "značajni napredak". 

Ti su pregovori djelomično stali i zbog američkog zahtjeva da talibani zaustave svoje nasilje kao preduvjet američkog povlačenja. 

U Afganistanu se nalazi oko 13 tisuća američkih vojnika, kao i tisuće zaposlenika NATO-a, osamnaest godina nakon što je američki predvođena koalicija izvršila invaziju na tu državu poslije terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.