Siromašna Fani: U 2010. prihod Latebre 9 kuna, odakle novac za restoran na Prvoj vodi?

HNS-OVCI i SDP-ovci iz splitskog Gradskog vijeća osvrnuli su se na sve što se posljednjih dana zbivalo s restoranom Fani Horvat na Marjanu, nakon što se otkrilo da je istog dana kada je potpisan sporazum HDZ-HGS Ministarstvo zaštite okoliša Branka Bačića dalo zeleno svjetlo da se ide u postupak iz izdavanje građevinske dozvole, unatoč tome što su samo pet mjeseci ranije zaključili da gradnje nema bez izrađenog Prostornog plana područja posebnih posebnih obilježja.

Kerumovo jeftino kupovanje političara

Očekivano, oporbeni vijećnici nisu zadovoljni takvom trgovinom ispod stola. Aida Batarelo prisjetila se kako je prije godinu dana Kerum dao antologijsku izjavu.

"Gradonačelnik je tada izjavio da su političari jeftina roba na tržištu i da ih može kupiti kad god zaželi. Pitanje Prve vode na Marjanu još je jedan primjer kako može izgledati ta kupoprodaja. Veliki interes javnosti doveo je do oprečnih mišljenja u samom ministarstvu, koje upućuje na rješavanje problema u sam grad, u privatizirani resor za urbanizam koji bi morao ozakoniti goleme apetite gradonačelnika Keruma", konstatirala je Batarelo.

Utjecajni Kerum

Problem je što ministarstvo razmatra tek žalbe na izdano rješenje. Batarelo sumnja da na stranke u postupku Kerum može utjecati. Ako se ne žale, neće se imati što razmatrati i sve je zapravo otvoreno da Fani konačno može zabiti prvu lopatu na gradilištu budućeg restorana u Park šumi Marjan.

Zabrinuti građani mogu eventualno od ministarstva zatražiti nadzor, ali to sporo traje pa se može dogoditi da u nadzor krenu nakon što objekt već bude sagrađen po pravomoćnim dozvolama. Batarelo je pozvala Ministarstvo da konkretizira svoj zaključak kako se preširokim tumačenjem ne bi omogućilo Kerumu i Fani da naprave nešto što ne bi trebalo biti po zakonu.

Ima posla i za druga ministarstva, ne samo Ministarstvo zaštite okoliša

Batarelo je uočila i da Grad ne traži od investitora podatke o financijskoj situaciji. "Tvrtka Latebra u 2010. godini ima prihode od 9 kuna! A obaveze 10 milijuna kuna. Koja je snaga firme koja bi trebala ući u projekat. Da li se Grad pita odakle novac za projekte? Ovdje ima posla i za druga ministarstva, a ne samo ministarstvo okoliša", zaključila je Batarelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.