Širenje zaraze: U Poljskoj potvrđena svinjska gripa kod žene koja se vratila iz SAD-a

POLJSKE zdravstvene vlasti potvrdile su prvi slučaj svinjske gripe u njihovoj zemlji kod žene koja se početkom svibnja vratila iz SAD-a.

Ministrica zdravstva Ewa Kopacz rekla je u srijedu da je laboratorij Nacionalnog zdravstvenog centra potvrdio kako 58-godišnjakinja koja se vratila u Poljsku iz New Yorka zaražena virusom. Žena je prebačena u bolnicu u gradu na istoku zemlje Mielecu u utorak te joj život nije u opasnosti. Svi putnici na letu s kojim se vratila zaražena Poljakinja su stavljeni u karantenu te se testiraju na virus svinjske gripe.

U Meksiku se, nakon zabrane, otvaraju sveučilišta, muzeji i restorani

Još nije poznato je li zaražena žena bila u nekakvom kontaktu s ljudima koji su nedavno boravili u prvoj zemlji u kojoj se virus pojavio, Meksiku. Većina poslovnih subjekata koji su u toj sjevernoameričkoj državi bili zatvoreni posljednjih pet dana, ponovno su otvoreni te se život polagano normalizira. Virus svinjske gripe je do sada u svijetu ubio 44 ljudi, uključujući 42 slučaja u Meksiku i dva u SAD-u.

Potvrđenih svjetskih slučajeva zaraze tim virusom u svijetu "popeo" se na oko 400 ljudi. Zbog smanjenja opasnosti od zaraze Meksikanci će od danas ponovno moći ići u muzeje, crkve i na predavanja na sveučilištima dok će "proraditi" i vladine službe koje su posljednjih nekoliko dana bile zatvorene. Škole će biti zatvorene do početka sljedećeg tjedna. 

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.