Sindikati podsjetili Milanovića: U oporbi si glasao za lakše raspisivanje referenduma

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević optužio je Sabor da je pokazao "prevrtljivost i nedosljednost kako u provođenju donesenih odluka, tako i u zastupanju iznesenih stavova" zato što se zajedno sa referendumom za ulazak u EU, nije raspisao i onaj o ublažavanju uvjeta za raspisivanje referenduma.

Podsjetimo, Vlada Jadranke Kosor je u studenom 2010. godine sa sindikatom potpisala sporazum u kojem je stajalo da se zajedno sa referendumom za EU raspiše i "referendum o referendumu". Prema tom sporazumu građani bi glasali žele li da se broj potpisa za raspisivanje referenduma smanji sa sadašnjih 10 posto ukupnog broja birača na 200 tisuća potpisa te da se rok za skupljanje potpisa produži sa 15 na mjesec dana. No, Vlada i Sabor su kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma za ulazak u EU "zaboravili" na taj drugi obećani referendum.

> Koalicija Kosor-Milanović prevarila narod: Zašto nema referenduma o referendumu?

Matijašević podsjeća Milanovića da je, kada je bio šef najveće oporbene stranke, zastupao stav da se treba sniziti broj potrebnih potpisa za referendum.

"Naime, 10. lipnja 2010. godine Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije prihvatio amandman Kluba zastupnika SDP-a na Prijedlog za utvrđivanje Nacrta promjene Ustava RH kojim se predlaže da se Ustavom propiše obveza raspisivanja referenduma ako to zatraži 5 posto od ukupnog broja birača u RH. Od 10 nazočnih članova odbora, većina je bila protiv tog prijedloga, pa su 3 nazočna člana odbora iz reda SDP-a ostali nadglasani. Riječ je o zastupnicima: Ingrid Antičević-Marinović, Borisu Špremu, današnjem predsjedniku Sabora i Zoranu Milanoviću, novom premijeru", piše Matijašević.

"Žalosno je što nema Josipovićeve reakcije"


Dodaje kako danas "koalicijska Vlada odbija mogućnost olakšavanja procedure raspisivanja referenduma građanskih inicijativa, ne želeći preuzeti obvezu prethodne Vlade koja se sporazumom sa sindikatima obvezala istodobno s referendumom o EU raspisati i referendum o referendumu". Matijašević oko ovoga pitanja ne štedi niti predsjednika Josipovića te mu poručuje da je "žalosno da predsjednik Republike, koji je osobno zagovarao potpisivanje sporazuma Vlade i sindikata upravo u obliku u kojem je potpisan, uopće nije reagirao na događaje koji nagovještavaju izigravanje potpisanog sporazuma".

"Iskazana prevrtljivost vrha izvršne i zakonodavne vlasti opasan je signal partitokratskih tendencija Kukuriku koalicije. Nepoštivanjem potpisanih obveza prethodnika, napuštanjem javno zagovaranih ideja i nesklonošću povećanjem participacije građana u politici, Vlada daje naslutiti da bi razdoblje pred nama, pored očekivanog produbljivanja gospodarske krize, moglo dovesti i do neočekivanog deficita demokracije", upozorava Matijašević.

Mogli smo imati sveobuhvatni civilizacijski iskorak Hrvatske

"Ono što posebno žalosti jest činjenica da će izjašnjavanje građana o ulasku RH u EU 'propustiti priliku' da postane izjašnjavanje o sveobuhvatnom civilizacijskom iskoraku Hrvatske i prihvaćanju vrednota progresivnih društava", piše Matijašević te poziva Sabor da se u što skorijem roku izjasni o planovima vezanima za "referendum o referendumu". Josipovića je pozvao da se izjašnjavanjem o tom važnom pitanju "stavi u službu Ustava koji ga određuje skrbnikom 'redovitog i usklađenog djelovanja te stabilnosti državne vlasti.'"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.