Sindikalisti Brodosplita upozoravaju: Bez novih ugovora imamo još tri mjeseca života

SINDIKALISTI Brodosplita upozorili sud danas na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli. Ugovor o gradnji brodova za Jadroplov zapeli su u Vladi, a bez toga nema opstanka škvera. Šef Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić najavio je radikalne mjere ukoliko do četvrtka Vlada ne potpiše ugovor.

Operacija uspjela, pacijent umro

Joško Franić, predstavnik Sindikata metalaca, kaže kako će za tri mjeseca posljednji čovjek napustiti škver. Velika je šansa da se idući mjesec broj radnika na čekanju, a njih je 500-tinjak - podupla!

"Ako ne ugovorimo Jadroplov doći će do propasti. Ispada da je operacija Vlade prema Europskoj uniji uspjela, ali je pacijent, tj. Brodosplit mrtav", kazao je Franić.

Jacina predstava

Evidentno je sada da je cijela predstava Jadranke Kosor otprije dva mjeseca bilo najobičnije zamagljivanje očiju, jeftino kupovanje vremena. Očito je da je Jadroplov uguran u poslovni aranžaman sa škverom i narudžbu novih brodova. Sad kad se ne zna odakle to financirati, sad je zapelo.

Problem je i sa Brodosplitovim strateškim partnerom DIV-om, koji je nakanio sa 50 milijuna vlastita kapitala privatizirati škver. Kako su to zamisli, nije najjasnije. Još je manje jasno kako je takav program restrukturiranja uopće dobio prolaz Europske komisije.

Grci otišli Korejcima, Brodosplit izvisio

Tama se nadvila nad splitski škver, koji nije u stanju na vrijeme realizirati ni svoje dvije posljednje novogradnje, a Uprava nema sposobnosti da ugovori nove poslove. Index je već pisao kako je grčka Elka nakon propasti pregovora s Brodosplitom naručila više shuttle tankera u korejskom brodogradilištu po cijeni od 93 milijuna dolara komad. Splićani su bili pred zaključenjem ugovora, ali se onda netko naprasno sjetio cijenu podignuti za par milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.