Progovorio sin poginulih nautičara: Horvatinčić bi trebao zašutjeti

Screenshot: RTL

FEDERICO Salpietro, sin talijanskih nautičara koji su poginuli u pomorskoj nesreći koji je uzrokovao Tomislav Horvatinčić, u razgovoru za RTL progovorio je o suđenju kojem se ne nazire kraj.

Podsjetimo, Horvatinčić je na prvom suđenju za pomorsku nesreću u kojoj su poginuli Federicovi roditelji osuđen uvjetno, ali ta presuda je ukinuta. Nedavno je počelo novo suđenje koje se i dalje nije maknulo od samog početka.

"Uvijek je isto - osjećate da vam nešto nedostaje"


"Ne, nije mi lakše. Uvijek je isto. Ima trenutaka kada živite svoj život i drugih trenutaka kada se osjećate usamljeno. Osjećate da vam nešto nedostaje. Plus, mislim, svakom se može dogoditi da ostane bez roditelja, no poanta je da postoji ta sudska parnica, a to je bolno", rekao je Salpietro.

Naime, u prvom suđenju Horvatinčiću, koje je trajalo godinu dana, sud ga je proglasio krivim, ali dobio je tek uvjetnu kaznu. Njegovi odvjetnici su se žalili na presudu, a postupak je nakon toga vraćen na početak.  U trenutku sudara, tvrdi Horvatinčićeva obrana, poduzetnik je patio od tzv. sinkope, odnosno privremenog gubitka svijesti.

"Jedina osoba koja me sada može povrijediti je sutkinja. Ako ona ne učini, ono što, vjerojatno, nadam se, svi očekujemo, ne privede to kraju. Nije me briga kakav će biti kraj, iskreno, ali kraj mora doći. To da me nije briga, znači, mislim da postoji odgovornost i da činjenica o postojanju sinkope ne može uopće doći u razmatranje. Razumijem da sutkinja to razmatra, zato jer mora, nemam problem s tim, ali uvjeren sam da će na kraju reći: OK, nema šanse da uvažimo sinkopu. Kao što je već rekla, sad to mora samo potvrditi", rekao je Salpietro, kojeg je novinarka RTL-a pitala i je li mu Horvatinčić ikad pokušao prići i iskazati žaljenje?

"Nije istina da mi je nudio novac, ne znam zašto to govori"


"Iskreno, nisam se htio sresti s njim, bio sam previše bijesan. Mislim, glupo je u svakom slučaju, ako je i bila nesreća, a nije - ali glupo je, nisam htio prihvatiti da je u pitanju pogreška. Moj otac je bio jako dobar u jedrenju, znao je jako dobro kako poštovati more i druge,  a ovo je bilo tipično ponašanje nekoga tko je arogantan, barem kad je vožnja u pitanju. Ne znam ga osobno, (Horvatinčića op.a.), ali gledajući kroz vožnju motornog broda, ovo je bilo arogantno. Iz tog razloga ga nisam želio upoznati", rekao je Salpietro, koji tvrdi da je Horvatinčićeva tvrdnja da je Talijanu u više navrata ponudio novac kako bi barem nešto napravio - neistinita.

"Iz tog razloga, to počinje biti, ne počinje, već jest, vrlo bolno, jer to nije istina. Apsolutno nije istina. Ne mogu razumjeti što to govori, možda je to strategija da pridobije ljude na svoju stranu, ali to je laž. Rekao je da je osiguranje tu, ako želimo odštetu, ali osiguranje neće isplatiti ništa dok god on tvrdi da nije kriv, pa koji je smisao onda toga što on govori?", zapitao se Salpietro.

"Trebao bi zašutjeti"


"Ne želim da arogantni i moćni ljudi budu tretirani bolje od ostalih. Ne poznajem Horvatinčića, ne znam kakav je čovjek, ne želim reći da je loš, ne znam ga, ali zasigurno je učinio nešto loše, a sad radi još nešto gore. Tražio me novac, laže da mi je nudio nešto, i sad tvrdi da nije bio pri svijesti i da je imao tu sinkopu, to je nevjerovatno, mislim, trebao bi zašutjeti. Ljudski je griješiti, mogu oprostiti grešku, to je greška, ali ovo ne mogu oprostiti", dodao je sin poginulih nautičara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.