Šef Svjetske banke strahuje od kolapsa eurozone: Ulazimo u vrlo opasan period



"SVJETSKA ekonomija ulazi u opasni period", izjavio je Robert Zoellick, predsjednik svjetske banke u intervjuu za Bloomberg. Zoellick vjeruje da će SAD izbjeći recesiju s dvostrukim dnom, ali tvrdi da je pred eurozonom zbog dužničke krize "posebno osjetljivo razdoblje".

Zoellick apelira na europske čelnike da uspostave snažniju suradnju na području fiskalne politike. "Mjere koje se sada provode, stvaranje fonda za financijsku stabilnost i kupnja obveznica od strane Europske središnje banke, šefovima država mogu samo kupiti dodatno vrijeme. Jedino pravo rješenje je produbljavanje fiskalne unije", tvrdi Zoellick, te dodaje kako politika stezanja remena samo dodatno usporava gospodarski rast, zbog čega bi se mogla pokazati kao dvosjekli mač.

Kriza u Italiji prijeti stabilnosti eurozone

Šef Svjetske banke strahuje da će se dužnička kriza, ukoliko čelnici eurozone ne postignu konkretan dogovor, dodatno razmahati. Posebno se strahuje od kolapsa Italije, čije obveznice padaju već 11 uzastopnih dana. A talijansko gospodarstvo je, kao što je već u više navrata istaknuto, jednostavno preglomazno da bi se moglo spašavati na isti način kao Grčka.

U obzir svakako treba uzeti i činjenicu da uspješnijim državama eurozone nije po volji što svojim novcem moraju iz krize izvlačiti "najslabije karike". To je već zorno pokazala Finska, koja traži jamstva za novac koji EU upumpava u Grčku. O zahtjevu Finske danas će se raspravljati na trilateralnom sastanku na kojem će sudjelovati i ministri iz Njemačke i Nizozemske.

I Azija pati zbog Europe i Amerike

Sve to stvara klimu nesigurnosti koja se odražava na vrijednosti državnih obveznica, te na burzovnim indeksima. Posebno su pogođene velike europske banke, čije su dionice jučer padale i za desetak posto! Šansa nove recesije u Europi povećala se na 50 posto, smatra Mohamed El-Erian, direktor Pacific Investment Managementa, koji strahuje da bi eurozona mogla za sobom povući i ostatak svijeta.

Krizne situacije u SAD-u i eurozoni imaju utjecaj i na rastuća azijska gospodarstva, tvrdi singapurski ministar financija Tharman Shanmugaratnam, koji vjeruje da će nova recesija biti izbjegnuta, ali svejedno ističe da je gospodarski oporavak prespor. "Kompanije se suzdržavaju od trošenja, potrošači u cijelom svijetu suočeni su s gubitkom povjerenja u tržište", kaže Shanmugaratnam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.