Šef logističke tvrtke iz UAE-a: Izrael može povezati bliskoistočne i europske luke

Ilustracija: EPA

IZRAEL je logična, strateška veza između europskih i bliskoistočnih luka, a procjena je da bi početna bilateralna trgovina između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela mogla vrijediti pet milijardi dolara, rekao je predsjednik Dubai Ports Worlda (DP World) Sultan Ahmed bin Sulayem.

Državni DP World, jedan od najvećih lučkih operatora na svijetu, udružuje se s izraelskom skupinom kako bi se nadmetao za jednu od glavnih izraelskih luka.

"Lučka postrojenja u Izraelu omogućit će nam da svoje luke u Europi povežemo s onima na Bliskom Istoku, rekao je bin Sulayem.

DP World, koji posluje i u Europi uključujući luke u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj, upravlja i najvećom bliskoistočnom lukom za pretovar u Dubaiju.

Značajne ekonomske prilike iz sporazuma

U rujnu je kompanija priopćila da je potpisala niz sporazuma s izraelskom kompanijom Dover Tower, uključujući zajedničku ponudu za privatizaciju luke Haifa na Mediteranu.

U kolovozu je UAE prekinuo desetljeća arapske politike pristavši uspostaviti veze s Izraelom, što je potez koji je razbjesnio Palestince i neke muslimanske države.

Bahrein i Sudan slijedili su taj primjer u uspostavljanju odnosa.

UAE i izraelski dužnosnici naglasili su značajne ekonomske prilike iz sporazuma, a UAE je javno počeo uvoziti izraelsku robu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.