SDP-ovac kaže da ga je napao 82-godišnji HDZ-ovac: "Htio me pogoditi pepeljarom"

Foto: Pixsell/Marko Prpic

ATMOSFERA je bila na rubu incidenta nakon jučerašnjih prijevremenih izbora u Milni na otoku Braču. 

Za načelnika ove bračke općine opet je izabran SDP-ov Frane Lozić, a čini se kako to nije sjelo osnivaču lokalnog HDZ-a. 

"Dignuo je pepeljaru na mene"

Naime, 82-godišnji Ivo Marinović, kako prepričava SDP-ov Frane Lozić, prvo je verbalno napao Lozića, a zatim je, kako kaže SDP-ovac, posegnuo i za pepeljarom. Teži incident je spriječen jer je prijatelj SDP-ovca na vrijeme uhvatio ruku ljutitog HDZ-ovca, tvrdi Lozić.

"Dignuo je pepeljaru na mene. Nije ju uspio baciti jer mu je moj prijatelj zaustavio ruku. Da mu nije uhvatio ruku, potegnuo bi me. To je stariji čovjek, prvi predsjednik HDZ-a Milne. On meni već deset godina govori da sam lopov, da sam ukrao šest milijuna kuna, da ću u zatvor, da ću ovo, da ću ono", rekao nam je novi načelnik Milne.

"Ja sam prelazio preko rive i on je stao vikati. Ja sam zanemario, nedjelja je, izbori su, nervoza je u svima. Drugi put prolazim, a on opet isto. Stao sam, došao do njega i zagrlio ga. Rekao sam mu: 'Barba Ivo, stišajte tenzije, što sam ja vama napravio?'''

Onda se on digao, zahvatio pepeljaru, a moj prijatelj ga je zaustavio da me ne pogodi. On je sjedio na piću i provocirao. Provocira deset godina, a ja ga zanemarujem iz poštovanja jer je stariji čovjek. Ja njega nisam prijavio policiji, niti je on mene prijavio. Onda su Zorislav Bonačić Sargo i Ivica Markusović poslali dopis gore u Zagreb da sam ja istukao starog čovjeka. I da je bila hitna i policija", prepričava nam Lozić. 

Tri policajca

"Sinoć nakon izbora, nakon što smo dočekali rezultate i nakon što smo pobijedili, meni su došla tri policajca. Tri policajca! Na Braču cijelo ljeto tražite policajca da dođe u Milnu, a nema nikoga. I onda mi dođu tri policajca i kažu da su dobili dvadeset i nešto poziva iz Zagreba. 

Ta priča se izvrtila prije 100 godina, a presuda Vrhovnog suda je rekla svoje. Najmanje je to. Boli ih da je HDZ s 50 posto pao na 22 posto. To ih boli i onda na ovakav način koriste starog čovjeka. Oni su ga napumpali, a on uopće to nije išao prijaviti. Što će prijaviti, da je išao pepeljarom na mene? Sad sam postao opet načelnik i trebalo je odmah udariti po meni", ispričao je Frane Lozić za Index.

Pokušali smo kontaktirati predsjednika Općinskog odbora HDZ-a Sinišu Poklepovića, ali nije odgovarao na naše pozive.

"6 milijuna ukradenih kuna"

Šest milijuna ukradenih kuna o kojima Marinović govori predmet su dugogodišnjeg spora. Prije tri godine, Vrhovni sud ukinuo je presudu bivšem načelniku Općine Milna, SDP-ovcu Frani Loziću, koji je početkom 2014. osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu po četiri točke optužnice za pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Glavna stvar u ovom kaznenom postupku je prodaja objekta Češki kamp. Lozić ga je, naime, prodao dvaput, tvrtkama Byron Corporation i Hansen Dalmatica. Byron je uplatio kaparu, a Hansen 4,9 milijuna kuna. Lozić je bio osuđen i za krivotvorenje jer se poslužio lažnom suglasnošću Općinskog vijeća, a vijeće suca Slavka Lozine konstatiralo je i da su sredstva utrošena nenamjenski za pokrivanje tekućih rashoda umjesto za izgradnju zaobilaznice. 

Prije dvije godine započelo je ponovljeno suđenje.

Blokada od 10 milijuna kuna

Suci Vrhovnog suda imali su priličnih poteškoća da utvrde kakvu bi štetu Lozić počinio, no Općina je zbog ovrhe Hansen Dalmatice završila u blokadi teškoj 10 milijuna kuna. Na toliko je, naime, s kamatama narastao dug, a HDZ-ova vlast otkrila je i još pet milijuna kuna dugova.

Blokada od 10 milijuna kuna bila je težak udarac za malu bračku općinu. Lozić nije uspio progurati proračun za 2015. godinu pa su organizirani izbori na kojima je pobijedila HDZ-ova Anamaria Rošin. Loziću su sudili u još jednom postupku, no pravomoćno je oslobođen premda je naložio gradnju obilaznice bez građevinske dozvole. Županijski sud u Splitu ocijenio je da se radilo o beznačajnom djelu jer je građevinska dozvola naknadno pribavljena. 

Lozić je Milnu vodio od početka 2000-ih do 2015., kada ga je na prijevremenim izborima pobijedila HDZ-ova Rošin. Na redovnim lokalnim izborima prošle godine, vlast u Milni ponovno je pripala HDZ-u, da bi se sada, nakon  prijevremenih, vratila SDP-u, odnosno Loziću.

Bez prijava

Općinsko izborno povjerenstvo (OIP) Milne nije dobilo nikakve prijave za remećenje javnog reda i mira, izjavila je za Hinu predsjednica Povjerenstva Antonela Franulić. 

"To je bilo na rivi, ni blizu biračkom mjestu u osnovnoj školi", objašnjava Franulić te dodaje kako je zadaća OIP-a brinuti se o redu na biračkom mjestu.

Nazvali smo policiju kako bismo provjerili je li istina da nitko nije prijavio kršenje javnog reda i mira.

"Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nije zvao ni prijavio", kažu nam iz splitsko-dalmatinske policije. 

Postupili su temeljem novinarskog upita. Kažu kako im je novinar rekao da je došlo do narušavanja javnog reda i mira pa su uputili ljude kako bi provjerili istinitost informacije. Utvrdili su kako je ipak bilo kršenja te proveli kriminalističko istraživanje nad tri osobe. Protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Također, imaju informaciju da su u kršenju javnog reda sudjelovale još jedna do dvije osobe, ali istraživanje još uvijek nije dovršeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.