Analitičari: Iznenađujući pad zaliha sirove nafte potaknuo nove ulagače na kupnju "crnog zlata"

Foto: 123rf.com

SNAŽAN rast u sektoru prirodnog plina i nafte osigurali su energetici prvo mjesto na tjednom Bloombergovom Commodity indeksu dok su cijene industrijskih metala pale zbog zabrinutosti da potražnja iz Kine neće biti dovoljna za povećanu proizvodnju.

Istraživanje u rudarskoj industriji i među ulagačima na stručnoj konferenciji u Čileu pokazalo je naime prognoze da će cijena bakra biti manja za 14 posto za godinu dana, poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

Šećer i kava su također prošli tjedan završili s lošijim cijenama ponajviše zbog fluktuacija brazilskog reala. Sirovi šećer posebno je pod udarom, s cijenom koja je već niža za 14 posto od kraja ožujka, zbog špekulacija da će brazilska državna naftna kompanije Petrobras rezati cijene benzina. Taj potez će smanjiti potražnju za etanolom i time povećati raspoložive količine šećera na globalnom tržištu.

"Tržište sirovom naftom značajno se oporavilo nakon dvotjednih gubitaka zbog iznenađujućeg pada zaliha u SAD-u. Time je značajno smanjenja zabrinutost oko sastanka Opec saveza i ne-članica tog udruženja u Dohi i hoće li se proizvođači u nadolazećem vikendu dogovoriti o zamrzavanju količina koje upumpavaju na tržište", kaže Hansen i naglašava svojevrsni kolaps u kontangu za naftu tipa Brent koji privlači i nove ulagače jer se smanjuje rizik držanja dugih pozicija. Ulagači ipak trebaju biti oprezni jer postoji rizik povećane proizvodnje jer je onemogućeno poigravanje naftnih tvrtki i trading kuća sa zalihama.

Smanjuje se razlika između sadašnje i buduće cijene nafte

Milijuni barela nafte trenutno su u spremištima na kopnu ili na moru, a kontango koji predstavlja razliku između trenutne i buduće cijene, zapravo je refleksija prekomjerne količine nafte na tržištu. Ta je razlika donijela velike prinose ulagačima koji su mogli kupiti sirovu naftu po spot cijenama, pospremiti je i zatim čekati i prodati je za viši iznos. Takve financijske transakcije mogu trajati sve dok je kontango u dovoljnom zamahu da pokrije troškove spremišta i osiguranja, a to sada više nije slučaj, pojašnjavaju iz Saxo banke.

"Osim urušavajućeg kontanga, u svom tjednom izvješću Energy Information Administration u SAD-u objavila je informacije koje idu na ruku nafti: umjesto očekivanog rasta, zalihe su pale, a razlozi su veliki pad uvoza, povećana potražnja u rafinerijama i pad proizvodnje deseti put u 11 tjedana", navodi glavni stručnjak za robna tržišta u danskoj investicijskoj banci. To je jedini izvještaj o stanju zaliha koji pokazuje globalnu sliku ponude i potražnje, a snažne reakcije tržišta tijekom posljednja tri tjedna nakon objave izvještaja, s dvije negativne i zatim pozitivnom reakcijom, potvrđuju njegovu važnost za sektor u kojem je poprilično teško doći do aktualnih i točnih podataka.

Kada je riječ o zlatu, ulagači su i dalje u razmišljanju mogu li im pozitivni trendovi donijeti profit ili je riječ samo o privremenom stanju, slično kao kada je prošla godina dobro započela, a onda se od travnja 2015. cijena žutog zlata uporno smanjivala zbog rasprodaje.

"Glavni razlog zašto mnogi ulagači vjeruju da bi ova godina mogla biti drugačijom je, između ostalog, najnoviji izvještaj World Gold Councila. U situaciji kada bilijuni državnog duga ostvaruju negativne prinose zbog poteza središnjih banaka u Europi i Japanu s negativnim kamatnim stopama, WGC navodi da je povijest pokazala da u uvjetima niskih kamatnjaka zlato ostvaruje dvostruki povrat od svog dugoročnog prosjeka – zaključuje Hansen citirajući WGC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.