Savo Štrbac pisao srpsku protutužbu: U ratu više od 400 tisuća Srba nestalo iz Hrvatske

SLUŽBENI Beograd će danas podnijeti protutužbu protiv Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom  pravde u Haagu, a jedan od pisaca protutužbe, Savo Štrbac, tvrdi kako se dio srpskih argumenta temelji na detaljnom presjeku srpsko-hrvatskih odnosa tijekom Drugog svjetskog rata.

Šef Dokumentacijskog-informacijskog centra "Veritas" kaže kako ovom protutužbom za genocid se ne žele narušiti odnosi između Hrvatske i Srbije. "Stavovi vlasti u Beogradu i Zagrebu su potpuno različiti. I jedni i drugi tvrde kako je ona druga strana počinila genocid te se svih ovih godina dvije države nisu približile u stavovima", tvrdi Štrbac te dodaje kako je, u ovom slučaju, najbolje taj spor riješiti na Međunarodnom sudu pravde, piše Blic.

"Očito je da su Srbi bili osuđeni na fizičko uništavanje"

Srbija u svojoj protutužbi koristi podatke iz popisa stanovništva provedenih u Hrvatskoj. "I prema čistoj matematici, preko 400 tisuća Srba nestalo je s prostora Hrvatske. Naš adut, pored ubijenih, je i broj prognanih s namjerom da jedna zajednica fizički nestane", kazao je Štrbac te dodaje kako je samo u "Oluji" protjerano 200 tisuća ljudi.

"Učinjeno je sve da se određena grupa naroda nikada ne vrati i očito je da je bila osuđena na fizičko uništavanje", tvrdi Štrbac te dodaje kako su u tužbi obrađeni primjeri koji upućuju na genocid, a među njima su Pakračka poljana, Marino Selo, Sisak, Karlovac, Osijek, Zadar te paviljon 22 u Zagrebu. Uz to, u protutužbi navode se i logori Lora, Kerestinac te Crvena i Bijela vojarna. Spornima se smatraju i sve akcije od kada je tzv. Krajina stavljena pod zaštitu UN-a, a tu spadaju Maslenica, Medački džep te "Bljesak" i "Oluja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.