UHLJEBISTAN

Marić nije jedini: Savjetnik uprave državne firme je omiljena fotelja HDZ-ovaca

Foto: Grgo Jelavic/FaH/Hrvoje Jelavic/PIXSELLOb

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) je stranka koja brine o svojim članovima, njih više od 200 tisuća. Kako ta briga izgleda u praksi, hrvatskoj je javnosti odavno poznato: ponajviše se izražava uhljebljivanjem članstva, njihovih obitelji i prijatelja u razna tijela javne uprave, od državnog do lokalnog nivoa, kao i u brojne državne tvrtke.

Najnoviji primjer HDZ-ove brige za istaknutog člana jučer je otkrio Index: dugogodišnji saborski zastupnik HDZ-a i ministar državne imovine Goran Marić postao je savjetnik Uprave Hrvatskih cesta (HC).

>> Goran Marić postaje savjetnik Uprave Hrvatskih cesta. Sakrivaju koliko ga plaćaju

Goran Marić - savjetnik Uprave Hrvatskih cesta

"Ovim putem potvrđujemo kako je riječ o bivšem ministru državne imovine Goranu Mariću. Stručne kvalifikacije su utvrđene kroz niz testiranja koje provodimo, kao i pri svakom drugom postupku zapošljavanja", odgovorili su Indexu iz Hrvatskih cesta na upit o Marićevom zapošljavanju na poziciji savjetnika Uprave.

Marić je inače s pozicije ministra otišao tako što je naprasno podnio ostavku, uspjevši time spriječiti da ga premijer Andrej Plenković smijeni nakon što je Index otkrio Marićeve nekretninske afere.

>> Kako smo smijenili Gorana Marića

Plenković je pak rekao da nije znao za Marićevo uhljebljenje u Hrvatskim cestama, dodavši: "On je ekonomist, razumije se u mnoge teme. Ima mnogo životnog iskustva."

>> Plenković o zapošljavanju Gorana Marića u Hrvatskim cestama: Razumije se u puno tema

Marićevo životno iskustvo je prvenstveno vezano uz njegovo dugogodišnje članstvo u HDZ-u, pa ne čudi što su Hrvatske ceste baš njega izabrale da bude "savjetnik Uprave", što je pozicija koja se u hrvatskom ekosistemu uhljebljivanja ipak čuva za kapitalnije kadrove, što pokazuju i drugi primjeri na koje ćemo podsjetiti.

Tomislav Čuljak - savjetnik Uprave Odašiljača i veza

Savjetnik Uprave postao je tako i bivši politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak iz ere Tomislava Karamarka, iznimno moćan u Slavoniji, navodno zaslužan za ministarske karijere Gabrijele Žalac i Marija Banožića.

Tada 60-godišnji Čuljak je 2017. usred ljeta na natječaju raspisanom za period od 2. do 10. kolovoza izabran za savjetnika Uprave državne tvrtke Odašiljači i veze (OiV) na neodređeno vrijeme.

>> 60-godišnji Karamarkov politički tajnik se uhljebio u državnoj tvrtki

"Natječaj kao i svi natječaji koji se objavljuju na našim internetskim stranicama, gospodin Čuljak se javio, zadovoljio sve kriterije", rekao je tada medijima direktor OiV-a Mate Botica. 

Čuljak je, prema podacima iz imovinske kartice, jedan od bogatijih HDZ-ovaca, a 2003. je prvi put izabran za saborskog zastupnika, što je bio u još nekoliko mandata. U jednom mandatu je čak bio i potpredsjednik sabora, doduše, za riječ se javio samo dvaput. Ostalo je nejasno kakve veze ovaj diplomirani ekonomist ima s Odašiljačima i vezama i o čemu će točno savjetovati Upravu ove tvrtke. Njegovu plaću OiV nije htio otkriti medijima, no plaće na sličnim pozicijama u OiV-u su oko 15 tisuća kuna.

Čuljak je i danas na famoznoj poziciji savjetnika uprave, a prošle godine ga je u toj funkciji primio i njegov politički štićenik Mario Banožić, tada ministar državne imovine, a sada ministar obrane.

Na službenim stranicama u međuvremenu ukinutog Ministarstva državne imovine se može pročitati da su predmet razgovora Čuljaka i direktora Botice s Banožićem bili "rad i ciljevi Odašiljača i veza, kao i planirani projekti. Odašiljači i veze su strateški važna tvrtka za Republiku Hrvatsku i tvrtka koja ima puno potencijala."

Tu, naravno, nije kraj podsjećanja na istaknute HDZ-ovce koji su u jednom trenutku otkrili kako su stvoreni za poziciju savjetnika uprave.

Nediljko Dujić - savjetnik Uprave Hrvatskih šuma

Savjetnik Uprave, ovaj put Hrvatskih šuma (HŠ), postao je i utjecajni HDZ-ovac Nediljko Dujić, rođen 1967. On je 2018. postao savjetnik Uprave Hrvatskih šuma zadužen za EU fondove, razminiranje i požare. Dujić je inače diplomirani specijalist javne uprave.

Dujić je prethodno bio dugogodišnji gradonačelnik Skradina te je bio i predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije kada je postao savjetnik Uprave HŠ-a.

Na gradonačelničkoj poziciji je zapamćen po tome što je 2010. osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

>> Skradinski gradonačelnik nezakonito uzimao naknadu pa dobio šest mjeseci zatvora uvjetno

>> HDZ-ov gradonačelnik Skradina asfaltirao put do kuće svog zamjenika SDSS-ovca

Po nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Šibeniku, Dujić je dobio rok kušnje od dvije godine. Njega je Županijsko državno odvjetništvo sumnjičilo da je od 24. listopada 2003. godine do 1. prosinca 2005. godine nezakonito dobivao naknade.

On je u tom vremenu bio na čelu Nadzornog odbora Cesta Šibenik i član Skupštine javnog poduzeća Vodovod i odvodnja. Navodno je pribavio 147 tisuća kuna na ime nezakonito isplaćenih naknada. Osuđen je zbog naknade koju je dobio kao član tijela Hrvatskih cesta, dok je za Vodovod i odvodnju oslobođen krivnje.

Sve to stanovnicima Skradina nije smetalo, s obzirom na to da je šest puta biran za gradonačelnika.

"Nakon 20 godina u politici, ovo mi je svakako izazov, a novi posao nipošto neće utjecati na moje obaveze kao predsjednika županijskog HDZ-a niti kao predsjednika Županijske skupštine. Srećom, danas se putem interneta može obaviti puno posla tako da neće biti potrebe da posao radim iz Zagreba. Uglavnom ću biti po terenu diljem cijele Hrvatske, a moj posao savjetnika obuhvatit će tri pitanja; EU fondove, razminiranje i požare. Cilj mi je povući što više EU sredstava jer za to postoji veliki potencijal", rekao je prije dvije godine Dujić za medije.

Kao što se vidi, on nije otišao iz politike, nego je svojim političkim funkcijama dodao i onu savjetnika uprave, omiljenu među moćnijim HDZ-ovcima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.