Saudijski princ u Alžiru. Na prvoj je inozemnoj turneji nakon ubojstva novinara

Foto: EPA

SAUDIJSKI prijestolonasljednik doputovao je sinoć u Alžir u okviru prve inozemne turneje nakon slučaja Khashoggi, u posjet koji je naišao na kritiku nekih intelektualnih i političkih krugova u zemlji.

Mohammeda bin Salmana koji je bio u pratnji povećeg izaslanstva, dočekao je alžirski premijer Ahmed Ouyahia. Uz njega je bilo i više članova vlade, javio je France Presse.

"Posjet treba dati novi zamah bilateralnoj suradnji i projektima gospodarskog i trgovinskog partnerstva", priopćeno je u subotu iz ureda alžirskog predsjednika.

Kritike stižu

U izjavi u koju je France Presse dobio uvid, 17 intelektualaca i ulema kritiziralo je posjet princa "za kojeg cijeli svijet zna da je naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija", napisali su.

Primajući ga, "službeni Alžir riskira da potiče natražnjačku politiku te monarhije", upozoravaju potpisnici.

I političke stranke su izrazile neslaganje s posjetom, među njima i islamisti u Pokretu za društvo mira (MSP, oporba).

Prvi posjet nekoj zemlji nakon ubojstva novinara

Ovo je prvo Bin Salmanovo putovanje u inozemstvo nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija, kritičara Rijada, prije dva mjeseca.

Prije nego je u srijedu došao u Buenos Aires na summit G20, saudijski prijestolonasljednik je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, Egipat i Tunis.

Njegov posjet Tunisu obilježili su prosvjedi protiv njegove uloge u jemenskom ratu i represije u Saudijskoj Arabiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.