Sarkozy gura porez na financijske transakcije: Predizborni trik ili dobar gospodarski potez?

PREDSJEDNIK Francuske Nicolas Sarkozy izjavio je da će Francuska ipak uvesti Zakon o transakcijama te se nada da će to potaknuti druge zemlje da i one učine isto. Sarkozy je još prošle godine, dok je Francuska vodila predsjedništvo skupina G-8 i G-20, obećao da će uvesti porez na financijske transakcije. 

"Ako Francuska bude čekala druge zemlje da uvedu zakon, onda se porez na financijske transakcije nikad neće uvesti", kazao je Sarkozy u govoru koji je održao u gradu Mulhouse na istoku Francuske.

Podsjetimo, Sarkozyja u travnju i svibnju očekuju dva kruga predsjedničkih izbora pa se ovaj zakon smatra još jednim od Sarkozyjevih predizbornih poteza.

Financijaši se oštro protive jednostranom nametu kojeg Sarkozy pokušava uvesti.

Stephane Ekolo, strategičarka na londonskom tržištu vrijednosnih papira izjavila je za Bloomberg da je Sarkozyjeva "ideja da Francuska sama provede porez na financijske transakcije bez da pričeka ostale EU zemlje politički potez kojim nastoji dokazati da je aktivan usprkos tome što mu se bliže predsjednički izbori" te je dodala kako će "biti jako teško jednostranim nametom provesti taj zakon u djelo".

Francuska ministrica za proračun Valerie Pecresse jedna je od Sarkozyjevih ministara koji su rezervirani prema toj ideji. Jučer je izjavila kako "donošenje ovog zakona ima smisla samo ako ga donose sve zemlje EU istovremeno jer će u suprotnom čak i ako se donese morati biti opozvan".

Ministar financija Francois Baroin rekao je da bi u slučaju da Francuska bude jedina zemlja koja će donijeti taj zakon tržišta mogla reagirati financijskim penalima prema Francuskoj, te da bi prednost donošenja zakona na razini EU spriječilo gubitak radnih mjesta.
 
Francuski premijer Francois Fillon izjavio je da će zakon biti spreman već u veljači, prenosi Businessweek, te je dodao kako "netko mora biti spreman prvi skočiti u vodu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.