SAD će postaviti ratne brodove uzduž španjolske obale: Gradi se europski raketni štit

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Baracka Obame odlučila je uzduž španjolske obale postaviti ratne brodove Aegis, i to u sklopu antibalističkog raketnog obrambenog sustava koji će Europu štititi od potencijalnih iranskih nuklearnih prijetnji.

Američke vlasti rekle su kako će obrambeni plan olakšati održavanje trajne mornaričke prisutnosti na Mediteranu, a također će pružati sigurnost istočnom Atlantiku, piše agencija AP.

Ovaj potez uslijedio je sedam mjeseci nakon što je Pentagon na Mediteran poslao ratni brod USS Monterey, opskrbljen radarom, a time je započela prva od ukupno četiri faze plana postavljanja zemaljskih i morskih radara i presretača na nekoliko lokacija u Europi, u narednih deset godina.

Američki su dužnosnici ovaj plan opisali pod uvjetom da ostanu anonimni, jer plan još nije javno objavljen, a očekuje se kako će to biti učinjeno tokom današnjeg dana na sastanku NATO-ovih ministara obrane.

Američke i španjolske vlasti dogovorile su se da će brodove postaviti u mornaričkoj bazi Rota, na španjolskoj mediteranskoj obali. Plan razvijen 2009. kako bi Europu štitio od mogućih nuklearnih prijetnji, NATO je odobrio prošlog studenog.

U sklopu dogovora, u sustav američkih proturaketnih presretača i radara već predviđenih za Europu, uključit će se i presretači u Rumunjskoj i Poljskoj, kao i radar u Turskoj, čime će svi biti povezani u proširenu europsku raketnu obranu, te tako stvoriti širok sistem koji će od napada raketama srednjeg dometa štititi sve zemlje članice NATO-a.

Plan naišao na neodobravanje Rusije

NATO je priopćio kako je trošak sustava relativno malen ako se u obzir uzme činjenica da će on pružiti zaštitu za 28 zemalja saveza, a u razdoblju od deset godina koštat će 200 milijuna eura.

Kritičari pak kažu kako je to prevelika cijena za Europu koja je upala u dužničku krizu i europske vlade natjerala da povećaju poreze i smanje plaće radnicima.

Također, ovom planu protivi se Rusija, koja strahuje kako će sustav ciljati ruske bojeve glave i potkopati rusku strategiju zastrašivanja. Moskva zahtjeva zajedničko vođenje obrambenog sustava, dok NATO nudi ograničenu suradnju između ruskih i zapadnih proturaketnih sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.