Sabor zakonom želi smanjiti razinu buke, za crkvena zvona i dalje ne vrijedi zakon

Ilustracija: 123rf

HRVATSKI sabor nastavio je izvanrednu sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti od buke, kojima se predlažu mjere za sprječavanje emisije prekomjerne buke, odnosno smanjenje postojeće razine buke na dopuštene razine, te usklađivanje sa zakonodavstvom EU.

Zaštitu od buke obvezna su provoditi i osigurati tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave te pravne i fizičke osobe koje obavljaju registrirane djelatnosti, a nadzor obavljaju sanitarni inspektori Državnog inspektorata, rekao je u raspravi Ivan Kirin (HDZ).

Definirano je da se strateške karte buke i akcijski planovi usklađuju s izmjenama u prostoru, odnosno preispituju i, prema potrebi, revidiraju u slučaju veće promjene koja utječe na postojeće stanje te da moraju biti dostupni javnosti sukladno posebnim propisima, rekao je Kirin i najavio potporu HDZ-a prijedlogu.

Crkvena zvona izuzeta

Anka Mrak Taritaš (Glas, IP i Pametno) upitala je postoji li mogućnost, radi smanjenja buke, da crkvena zvona ne zvone nakon ponoći, osobito u manjim turističkim mjestima jer se gosti žale, na što joj je odgovoreno da su ona izuzeta iz zakona.

Upozorila je na problem provedbe zaštite od buke jer u prostornom planiranju imamo mješovitu namjenu, odnosno da u prostorima namijenjenim stanovanju mogu biti i ugostiteljski objekti i trgovine.

S njom se složio Silvano Hrelja (Klub HSS-HSU) poručivši kako je najjednostavnije rješenje udaljavanje od izvora buke te apelirao na međuresorsko rješavanje problema.

Buka je drugi najveći uzročnik oboljenja ljudi

Potporu zakonu najavila je i Renata Sabljak Dračevac (SDP) jer se radi o usklađivanju sa zakonodavstvom EU i jer će građani imati daleko bolju zaštitu od buke, a podaci o tome bit će dostupniji javnosti.

Tomislav Tomašević (Klub Zeleno-lijeve koalicije) pozdravio je donošenje zakona upozorivši kako je buka, nakon zagađenja zraka, drugi najveći uzročnik oboljenja ljudi.

Izmjene se više fokusiraju na prevenciju, rekao je i izrazio zabrinutost oko provedbe zaštite od buke s obzirom na kapacitete Državnog inspektorata, osobito noću kada ne izlaze na teren.

Miro Bulj (Most) upozorio je kako se sve radi u interesu kapitala i profita pojedinaca, ustvrdivši da uredno prepisujemo EU zakone koji se ne poštuju.

Naveo je primjer mjesta Koprivne, gdje se u kamenolomu minira tako da su ljudima u obližnjim kućama popucali zidovi i napomenuo kako je promet jedan od najvećih izvora buke.

Ante Prkačin (Domovinski pokret) ocijenio je taj zakon dosad "najranjivijim" jer se Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti normira rad noćnih barova, klubova i diskoklubova te otvara mogućnost "bifeima i kletima" da to postanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.