Ruski milijarder se odrekao ruskog državljanstva. Ostalo mu je hrvatsko

Vasilij Anisimov, bivši partner Alishera Usmanova, postao je sedmi milijarder koji se odrekao ruskog državljanstva nakon početka invazije na Ukrajinu. Anisimov je sada državljanin Hrvatske i Dominike, u čije je gospodarstvo uložio 11 milijuna dolara, a nakon odricanja od državljanstva u Rusiji, tvrdi da tamo više nema imovine, piše ruski Forbes.

Prema dokumentima koje je Anisimov dao Forbesu, ruskog se državljanstva odrekao još u rujnu 2022. godine. Poduzetnik je državljanstvo Dominike dobio još sredinom 90-ih, a koštalo ga je 60.000 dolara.

Uložio 11 milijuna dolara u Hrvatskoj

Hrvatski je državljanstvo dobio prije više od 20 godina, a stekao ga je na temelju preporuke tadašnjeg ministra zdravstva Andre Vlahušića, u kojoj je stajalo da se želi trajno doseliti u Hrvatsku te da je spreman ulagati u medicinske objekte, posebno u lječilište Naftalan, piše portal Oštro.

Prvu hrvatsku putovnicu dobio je u listopadu 2003. godine, a tijekom nekoliko godina uložio je ukupno 11 milijuna dolara u nekretnine u zemlji. Novac je išao prije svega za izgradnju sportske baze u Hrvatskoj na otoku Korčuli. Ruske ritmičke gimnastičarke tamo su trenirale gotovo 20 godina, sve do početka invazije.

Nakon što se odrekao državljanstva, Anisimov u Rusiju može ući s poslovnom vizom koju dobiva na poziv tvrtke Bolshoye Domodedovo LLC. Sam Anisimov tvrdi da više ne posjeduje nikakvu imovinu u Rusiji - svoju bivšu tvrtku Coalco, a s njom i Bolshoye Domodedovo, predao je menadžerima.

Danas Forbes procjenjuje Anisimovljevo bogatstvo na 1.6 milijardi dolara. To je uglavnom novac dobiven od prodaje udjela u Mikhailovsky GOK-u Usmanovu i druge imovine. Milijarder ima poslove i u Kazahstanu i Africi, a 2022. se okušao u nekretninama u UAE-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.