Ruske vojnike zatvaraju, izgladnjuju i muče - ne Ukrajinci, nego ruski zapovjednici

Screenshot: Twitter/Astra/NOËL

DOK se iz neslužbenih ruskih izvora javljaju naznake da se Moskva priprema za novi krug mobilizacije, iako je predsjednik Vladimir Putin proglasio kraj mobilizacije još 28. listopada, ne prestaju jeziva svjedočanstva mobiliziranih Rusa koji su već poslani na bojište u Ukrajini. 

O njima izvještavaju rijetki ruski nezavisni mediji, koji rade u svojevrsnoj ilegali s obzirom na to da je Putin još u ožujku zakonom zabranio širenje "lažnih", odnosno informacija koje nisu službeno potvrđene, o ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

Kako smo vidjeli na snimci koju je objavila Meduza, nezavisni ruski portal čija se redakcija morala preseliti u Latviju, protiv mobiliziranih rezervista koji odbijaju ići na frontu pokreće se kazneni postupak i demonstrativno ih se odvodi u zatvor. 

 

No to nije najgore što se može dogoditi mobiliziranim vojnicima koji odbiju ići u rat. Ruska mreža nezavisnih novinara Astra, koja objavljuje na društvenoj mreži Telegram, objavila je istraživanje prema kojem su deseci mobiliziranih Rusa ilegalno zatočeni u mreži improviziranih zatvora na okupiranim područjima Ukrajine. 

Obitelji ruskih vojnika: Zatvara ih se, muči i izgladnjuje jer se odbijaju boriti

Zatvorenici su tamo zlostavljani i žive u užasnim uvjetima, piše Astra, čiju reportažu je na Twitteru prenio Chris Owen, britanski vojni istraživač i autor. Tamo ih se, prema svjedočanstvima vojnika i njihovih obitelji, premlaćivanjem, izgladnjivanjem, skidanjem do gola na hladnoći i prijetnjama da će biti strijeljani i bačeni u masovnu grobnicu pokušavalo natjerati da se vrate u borbu. 

Prema ranijim izvješćima, i prije mobilizacije se na sličan način teroriziralo i one profesionalne vojnike koji se bore u Ukrajini ako bi odbili produljiti ugovor kad bi im istekao. No s mobiliziranima je praksa, izgleda, poprimila mnogo šire razmjere. 

Astra je uspjela identificirati 7 zatvora u Luhanskoj i Donjeckoj oblasti, koristeći izvješća rodbine i, u nekim slučajevima, samih zatvorenih vojnika. Ti su vojnici uspjeli poslati fotografije i videosnimke iz podruma u kojima ih drže. 

>> Priče mobiliziranih Rusa: "Oružje je očajno. Nemamo šanse živi prijeći ni pet metara"

Astra je identificirala oko 60 zatvorenika, od čega su 43 zatočena u mjestu Zajceve u Luhanskoj oblasti. Prije raspoređivanja prošli su, kažu, minimalnu obuku: nekoliko izlazaka na vježbe pucanja, kopanja rovova i osnovne prve pomoći.

Poslani su na crtu bojišnice oko 20. listopada, vjerojatno u području oko gradova Svatove i Kremina. Na fronti su ih napustili njihovi časnici i nisu imali nikakvu logističku podršku. Nisu imali sredstva komunikacije, ali ni zalihe hrane, vode ili streljiva, tvrde nesretni vojnici i njihove obitelji. 

 

"Ovo je istrebljenje naših muškaraca, ali ne od neprijatelja"

"Jeli su što su našli, pili su iz lokve! Ništa im nije doneseno, jednostavno su poslani u smrt", kaže za Astru sin jednog vojnika.

Nakon što su ih ukrajinske snage žestoko granatirale nekoliko dana zaredom, pri čemu Rusi nisu imali čime uzvratiti vatru jer su imali samo lako oružje, napustili su frontu 28. listopada i pješačili do 60 km udaljenog Starobilska. Njihovi rođaci unajmili su autobus da ih doveze kući. Međutim, zaustavljeni su na granici s Rusijom i poslani u selo Zajceve, gdje su zatvoreni.

Gore spomenuti sin vojnika poslao je peticiju ruskim vlastima u kojoj tvrdi da njegov otac i suborci "imaju dva izbora – ili će biti poslani natrag u smrt na klanje ili će biti poslani u zatvor".

"Ovo je istrebljenje naših muškaraca, ali ne od neprijatelja, nego od naših vlastitih zapovjednika!" ogorčeno poručuje.

Druga skupina ruskih zatvorenika u Zajcevu bila je iz postrojbe koja se povukla iz Kolomičihe, kod Svatova. Prema riječima supruge jednog vojnika, oni su se sklonili u napuštenu kuću u Svatovu bez ikakve hrane i vode. Nakon što ih je časnik istjerao van, spavali su pod vedrim nebom. Na kraju su ih razoružali i odveli u zatvor u Zajcevu.

Još jedna supruga vojnika ispričala je da su njenog muža i suborce zatvorili u mjestu Staromlinivka, a potom u selu Zavitne Bažanja u Luhansku, također nakon što je prijavio da se odbija boriti. Dodaje da nije dobio ni minimalnu obuku, a na frontu je poslan 9 dana od mobilizacije, i to bez dodjeljivanja ikakvoj jedinici i bez plaće.

>> Supruge ruskih vojnika: Nemaju pojma što trebaju raditi, napušteni su

Zatvaraju ih u podrume i rupe u zemlji 

Neposlušne vojnike su poslali u zatvor koji, sudeći prema fotografiji, nije puno više od skloništa iskopanog u zemlji.

Još jedna skupina vojnika završila je u selu Zavitne Bažanja nakon što su prvobitno bili zatočeni u bivšem zatvoru u Perevalsku. "Moj muž i još 80 muškaraca sjede u podrumu", rekla je za Astru supruga jednog od njih.

"Skidali su ih gole kako bi im našli mobitele, jedan čovjek je nekim čudom zadržao mobitel. Tukli su ih. Hrane ih jako loše. Tjeraju ih na frontu kao meso, ali dečki odbijaju", dodala je.

Zatočeni ruski vojnici u još jednom podrumskom zatvoru, u Kremini, poslali su snimku od 22. listopada na kojoj se vidi da čuče u skučenoj ćeliji bez kreveta i zahoda, pa vrše nuždu u kantu. 

Unatoč svemu, neki mobilizirani vojnici otvoreno se suprotstavljaju svojim nekompetentnim i neodgovornim zapovjednicima koji im nisu osigurali osnovnu opremu i obuku za ratovanje, kao što se moglo vidjeti na snimci iz vojarne u blizini Moskve koja je objavljena prošlog tjedna. 

Na njoj jedan vojnik bijesno viče na ustrašenog zapovjednika i otvoreno mu prijeti, čak ga i udara u prsa, dok mu suborci pružaju podršku.

 

"Dva smo tjedan ležali okolo, išli pucati pet puta, 15 jebenih metaka svaki put. Sve jedinice tako! Prijatelj zapovjednika našeg voda nas je došao obučavati jer niste nikog doveli!" kaže mu. Nije poznato što se dogodilo buntovnim vojnicima. 

>> Proruski separatisti strijeljat će zapovjednika zbog povlačenja, tvrdi udruga

Ruski vojnik: Prijetili su da će nam silovati majke i žene

Za Astru je progovorio i mobilizirani ruski vojnik Mihajlo N., koji je također sa suborcima zatočen u podrumu u Staromlinivki. Kaže da im je uskraćivana hrana i da su im časnici prijetili da će njihove žene i majke biti silovane ako se ne vrate na front.

On je mobiliziran unatoč lošem zdravstvenom stanju uzrokovanom traumatskom ozljedom mozga, a obuku nije ni imao prije nego što je dodijeljen 60. zasebnoj motostreljačkoj brigadi. 

Odmah po dolasku u kamp za obuku u Rostov na Donu 2. listopada njegova skupina je autobusima poslana u srce ratne zone u Donjeckoj oblasti. Povukli su se s fronte 12. listopada i s još 13 suboraca je napisao izvješća o odbijanju borbe.

Časnici su im prijetili da će ih odvesti u šumu i ustrijeliti. Nakon Staromlinivke su ih odveli u šumu blizu Mariupolja, očito kako bi izbjegli vojnu inspekciju drugog dijela ruske vojske. Nakon tjedan dana u šatoru, 1. studenog su dovedeni u Zavitne Bažanju.

Ruski vojnik: Poginulo je do 500 mojih suboraca, časnici su odmah pobjegli

I dok se "mobike", kako Ukrajinci zovu mobilizirane ruske vojnike, zatvara, zlostavlja i zastrašuje ako odbiju biti topovsko meso, oni koji se bore trpe zastrašujuće gubitke. To i nije čudno s obzirom na nedovoljnu ili nikakvu obuku prije slanja na frontu te neopremljenost i potpuni nemar i prezir koji njihovi zapovjednici pokazuju, ali informacije koje dolaze s terena svejedno su šokantne.

Tako je mobilizirani vojnik po imenu Oleksij Agafonov u razgovoru za nezavisni medij Verstka rekao da je preživio ukrajinsko granatiranje u blizini Makijevke u Luhanskoj oblasti početkom mjeseca. Tvrdi da je u silovitom ukrajinskom napadu na njihove na brzinu iskopane rovove poginulo i do 500 ruskih vojnika, što nije moguće neovisno potvrditi.  

"Kada je sve počelo, časnici su odmah pobjegli. Između granatiranja pokušali smo se ukopati, ali helikopteri su nas odmah uočili i jednostavno pucali u nas", kaže Agafonov.

 

Usto, sve se više govori o tome da ruske snage vjerojatno imaju posebne jedinice za "blokiranje", odnosno za otvaranje vatre na suborce koji se pokušaju povući s prve crte. Takve jedinice je i sovjetska Crvena armija koristila u Drugom svjetskom ratu, u kojem je poginulo više od 8 milijuna njenih vojnika.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.