Ruske banke su vlasnice Fortenove. Nove sankcije mogle bi biti bolne i za Hrvatsku

Foto: Shutterstock

UVODE se sankcije Rusiji zbog priznavanja neovisnosti pobunjeničkih regija u Ukrajini i najavljenog slanja vojske u te regije, što bi, prema međunarodnom pravu, bilo slanje ruske vojske unutar granica Ukrajine bez dopuštenja ukrajinskih vlasti. Sankcije koje su SAD, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo objavili većinom se odnose na ruske banke i političare.

Ruske banke Sberbank i VTB su većinski vlasnici Fortenova Grupe, nekadašnjeg Agrokora. Taj koncern zapošljava preko 50.000 radnika. 

Sberbank i VTB su zasad izbjegle sankcije, ali...

EU će sankcionirati 27 pojedinaca i institucija, uključujući banke koje financiraju ruske političare i operacije na odcijepljenim teritorijima. Sankcionirat će se 351 član donjeg doma ruskog parlamenta koji je glasao za priznanje odcijepljenih regija, a posebno 11 članova koji su predložili priznanje.

Dvije najveće banke u Rusiji, Sberbank i VTB, zasad su izbjegle su sankcije. Nakon vijesti da nisu pod sankcijama, cijene dionica tih banaka su se brzo oporavile. Kada bi Rusija nastavila s invazijom na Ukrajinu, Sberbank i VTB bi definitivno bili obuhvaćeni novim sankcijama, tvrde izvori Reutersa.

Pod sankcijama će biti banke koje financiraju ruske vojne i druge operacije na teritoriju Ukrajine, ograničit će se ruskoj državi pristup financijskim tržištima EU, SAD-a i UK-a te se zabraniti trgovina iz odmetnutih regija Ukrajine.

Britanija je uvela sankcije Genadiju Timčenku i još dvojici milijardera koji su blisko povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te protiv pet banaka - Rosije, IS Banka, GenBanka, Promsvjazbanka i Crnomorske banke. No izbjegnute su sankcije najvećim ruskim bankama.

Rusija se nalazi pod američkim sankcijama još od 2014. pa se do danas odvojila od američkih obveznica i dolara. Prema izvješću Instituta za međunarodne financije, euro i zlato čine veći dio ruskih rezervi nego dolari.

Javni dug Rusije je također jako nizak, tek 18% BDP-a, iako je naglo narastao 2020., za čak 40%. S druge strane, kreditni rejting Rusije nije toliko dobar kao SAD-a ili država članica EU pa ona plaća veću cijenu svog duga. Ali kako je taj dug relativno mali, onda tek 3% državnih prihoda odlazi na njegovu otplatu, što je u razini Francuske i više od Njemačke (1.5%), ali manje od Ujedinjenog Kraljevstva (5.7%) i SAD-a (8%).

Ukratko, efekt trenutnih sankcija će biti minimalan. Ali to je tek početak i, ako Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu, a sve ukazuje na to da hoće, Sberbank i VTB će biti obuhvaćeni sankcijama.

Ruske banke su preuzele Agrokor i pretvorile ga u Fortenova Grupu 

To je vrlo važno i u kontekstu Hrvatske jer su ruske banke Sberbank i VTB najveći dioničari Fortenova Grupe, nekadašnjeg Todorićevog Agrokora.

2021. su te banke zajednički postale vlasnici više od 50% Fortenova Grupe, 44% je vlasništvo Sberbanka, a 7.5% VTB-a. Do te godine je Sberbank držao 39.2% dionica, pa ruske banke nisu imale većinski udio, ali je Sberbank prepustio Fortenovi vlasništvo nad 18.53 posto dionica Mercatora i zauzvrat dobio dionice Fortenove, čime je postao vlasnik 44 posto dionica te grupe te su ruske banke stekle više od 51.5% dionica.

No prelazak praga od 50% je samo formalnost jer su ruske banke i prije upravljale nekadašnjim Agrokorom.

U Upravnom odboru Fortenova Grupe, koji se sastoji od 9 članova, 5 članova je iz "ruske kvote". To su Roman Goltsov, Sergei Volk, Vsevolod Rozanov, Danil Gusev i Maksim Poletaev.

Što ruske banke planiraju s Fortenovom?

Dva su moguća scenarija za budućnost ruskih banaka u Fortenova Grupi. Prema prvome one samo žele konsolidirati poslovanje Fortenova Grupe i prodati je da bar vrate uloženo.

U prilog toj teoriji ide prodaja Leda u rujnu 2021., čime se Fortenova riješila dijela poslovanja koji se odnosi na smrznutu hranu. Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk d.o.o. i Frikom d.o.o. te nekolicina manjih kompanija su prodani američko-britanskoj kompaniji Nomad Foods Ltd. za 615 milijuna eura, što se smatralo odličnom cijenom. Jedan od potencijalnih kupaca Leda je bila Podravka, ali nije mogla ponuditi više od stranih kupaca.

Prodaja Leda je dio strategije ruskih banaka, koje provode "čišćenje" širokog portfelja kako bi se fokusirale na tri poslovna segmenta - maloprodaju, prehranu i proizvodnju. Predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref je još u lipnju 2021. tvrdio kako im je cilj podići vrijednost kompanije i izaći iz nje bez gubitaka u iduće dvije godine.

To bi mogli učiniti izlaskom Fortenova Grupe na burzu, no taj scenarij je malo vjerojatan jer su financijski rezultati još uvijek loši. Fortenova plaća 8.3% kamate na ime izdavanja obveznice kojom je formalno završila refinanciranje roll-up kredita. Obveznica je izdana na 1.157 milijardi eura, a na naplatu stiže u rujnu 2023. Pretpostavlja se da će tada ruske banke krenuti u proces prodaje Fortenova Grupe.

Do tada se može očekivati daljnja rasprodaja dijelova koji nisu dio centralnog poslovanja, a najavljeno je da Paška solana navodno odlazi u ruke jednog investicijskog fonda, dok vinariju Mladina iz Jastrebarskog preuzima Pago Hrvatska.

Najnovija u procesu restrukturiranja je prodaja poslovnog tornja Cibona, jedne od najreprezentativnijih poslovnih zgrada u Zagrebu. Iznos koji je kupac, Koncern Agram, platio još je nepoznanica.

Žele li Rusi proširiti utjecaj u Hrvatskoj?

Prema drugom scenariju, Rusija preko svojih banaka želi proširiti svoj ekonomski utjecaj, a time i politički, na jugoistok Europe. Neki se posebno boje zbog toga što je Fortenova Grupa, koja je u vlasništvu ruskih banaka, vlasnik nekoliko bitnih poljoprivrednih kompanija u Hrvatskoj, a time drži i nemali dio poljoprivrednih površina.

To se odnosi na PIK Vrbovec, Vupik, Vinku, PIK Vinkovce, Agrolagunu i Belje. Fortenova tako upravlja s oko 32.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

2017., tijekom propasti Todorićevog Agrokora, vladala je opća nacionalna histerija o tome što će se dogoditi kada Agrokor promijeni vlasnika. Kao što se vidi, nije se dogodilo ništa posebno. Neki su možda pomislili da ruske kompanije mogu na neki način odnijeti poljoprivredno zemljište iz Hrvatske, ali to nije moguće ni fizički ni pravno.

Sankcije Sberbanci bi zasigurno otežale financiranje Fortenove

Kada bi se Sberbank, kao najveća ruska banka, na koju otpada trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, stavio pod sankcije, onda bi to zasigurno otežalo i financiranje Fortenova Grupe. Proces restrukturiranja još nije gotov i Fortenova još ovisi o ruskim bankama.

Važno je napomenuti kako je Sberbank krajem prošle godine prodao svoje podružnice u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. To je signal da ruski interes za ovaj dio Europe opada, bar po pitanju financijske industrije. 

Rizik za gospodarstvo Hrvatske

Kako doznajemo od Bojana Glavaševića, saborskog zastupnika i člana Odbora za vanjsku politiku, taj odbor je poslao zahtjev za očitovanjem Ministarstva vanjskih poslova o mogućim efektima krize u Ukrajini na gospodarstvo Hrvatske.

"Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora poziva Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da Odbor što je prije moguće informira o procjeni učinka sankcija međunarodne zajednice Ruskoj Federaciji na gospodarstvo Republike Hrvatske, kao i da izvijesti Odbor o procjeni posljedica sukoba u Ukrajini na poljoprivredu i prehrambeni sektor Republike Hrvatske, s naglaskom na uvoz žitarica iz Ukrajine", navodi se među ostalim u zahtjevu. 

U obrazloženju zahtjeva eksplicitno se spominje Fortenova i činjenica da je u vlasništvu VTB banke i Sberbanke. 

"Hrvatsku sankcije ruskim bankama ostavljaju osobito izloženom zbog Fortenove"

"Najavljene sankcije Europske Unije i njezinih transatlantskih saveznika prema Ruskoj Federaciji ciljat će, između ostaloga, i banke u ruskom vlasništvu, što Hrvatsku ostavlja osobito izloženom, budući da je jedna od centralnih kompanija u našoj ekonomiji, Fortenova grupa, u vlasništvu velikih ruskih banaka - VTB banke i Sberbanke. Također, bilo kakav poremećaj u uvozu žitarica i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine može imati velik utjecaj na našu poljoprivredu i prehrambeni sektor", stoji u dokomentu Odbora za vanjsku politiku sabora. 

Poseban naglasak stavljen je dakle na stabilnost opskrbe hranom, koje je Hrvatska veliki uvoznik a Ukrajina kao veliki izvoznik može poremetiti lance opskrbe u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj. Zatraženo je i da se ispita utjecaj sankcija ruskim bankama na hrvatsko gospodarstvo, pri čemu se posebno mislilo na Fortenova grupu koja je u većinskom vlasništvu ruskih banaka. 

Dakako da bi oštrije sankcije SAD-a i EU poremetile planove ruskih banaka Sberbanka i VTB-a oko restrukturiranje i prodaje Agrokora. U hipotetskoj situaciji, kada bi udar sankcija na poslovanje ruskih banaka bio zaista velik, ubrzao bi se i proces prodaje Fortenova Grupe jer su već te banke izjavile da ne žele ostati vlasnici.

Cijene hrane ionako rastu, u najgorem slučaju bi rast bio još veći

Prodaja po ubrzanom postupku i prije završenog procesa restrukturiranja bi zasigurno stvorila kaotičnu situaciju u kojoj ne bi bio postignut zadovoljavajući aranžman ni za ruske bake ni za Fortenova Grupu.

No i bez prodaje, problemi s financiranjem i poslovanjem Fortenova Grupe bi mogli dovesti do problema u poljoprivrednoj proizvodnji, opskrbi, ali i plaćanju velikog broja dobavljača. Cijene hrane ionako rastu, a kada bi zbog otežanog poslovanja bila usporena proizvodnja u Fortenovinom segmentu poslovanja koji se odnosi na poljoprivredu, onda bi taj rast bio još veći.

Svi problemi s poslovanjem Fortenova Grupe se brzo mogu preliti na njihove dobavljače, a to bi bilo bolno za hrvatsko gospodarstvo.

Time je, nažalost, i poslovanje Fortis Grupe ugroženo, a potencijalno i cijelo gospodarstvo Hrvatske. Kako nije izgledno da će Rusija stati s agresijom na Ukrajinu, sasvim je moguće je da će Sberbank i VTB, većinski vlasnici Fortenova Grupe, biti obuhvaćeni sankcijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.