Rusiji dolazi na naplatu dug u dolarima. Hoće li ga platiti?

Foto: EPA

RUSIJA bi ovaj tjedan mogla odbiti vratiti svoj dug u dolarima. U srijedu, 16. ožujka 2022., dolazi joj na naplatu kuponska isplata na dvije obveznice u dolarima, a Rusija signalizira da je neće vratiti, što bi bio potpuni bankrot. Državama nije lako bankrotirati i sam proces može se odugovlačiti mjesecima, ali treba priznati da u Rusiji sve napreduje dosta brzo. 

Dosadašnji dug koji Rusija nije vratila bio je na obveznicu u domaćoj valuti rublju. Novac je spreman za plaćanje inozemnim vlasnicima obveznica, ali je Središnja banka Ruske Federacije zabranila plaćanja u inozemstvo.

Prošli je tjedan Vladimir Putin donio dekret prema kojem se dopušta plaćanje dugova denominiranih u stranim valutama u ruskim rubljima, a pretpostavlja se da ako Rusija uopće plati dug na temelju kuponske isplate po dolarskim obveznicama koje dolaze na naplatu u srijedu, učinit će to u domaćoj valuti.

Praktički već u bankrotu, ali potpuni bankrot cijele države je dug proces

Središnja banka Rusije već je zabranila plaćanje kuponskih isplata za vlasnike obveznica. Kuponske isplate su kao kamate te izdavatelj obveznice mora na godišnjoj bazi isplaćivati vlasniku obveznice određeni postotak nominalne vrijednosti, sve do dana dospijeća obveznice, kada izdavatelj obveznice (u ovom slučaju Rusija) mora onome tko je kupio obveznicu vratiti puni iznos vrijednosti obveznice.

Neispunjavanje obveze je tehnički već bankrot, ali se financijska tržišta nadaju da Rusija može izbjeći potpuni bankrot koji bi nastupio kada ne bi vratila dug po dospijeću duga u dolarima. Vraćanje dolarskog duga u rubljima financijska bi tržišta također tumačila kao bankrot.

Primjerice, Rusija izda obveznicu od 10.000 dolara s kuponskim isplatama od 7.5%. To znači da će netko kupiti obveznicu od 10.000 dolara, a prema njoj će imati pravo na godišnju isplatu od 750 dolara. Ako je obveznica izdana na pet godina, onda će nakon proteka tog razdoblja onaj tko ju je izdao morati vratiti dug po kojem je izdana (10.000 dolara), a tijekom tih pet godina će vlasniku obveznice plaćati kuponsku isplatu.

Dug prema kuponskim isplatama u rubljima Rusija je već prestala vraćati, a ovu srijedu će se vidjeti hoće li prestati vraćati i kuponski dug u dolarima. Trebala bi platiti 117 milijuna dolara duga na ime kuponske isplate. Neke obveznice imaju opciju kuponskih isplata u rubljima iako su denominirane u dolarima ili eurima, ali ne ove koje sad dolaze na naplatu.

Rusija je praktički bankrotirala

Središnja banka Rusije objavila je da će neke obveznice inače biti vraćene u valuti na koju glase, ali samo uz posebno dopuštenje. Tehnički čak i u situaciji da Rusija u srijedu ne vrati dug u dolarima na temelju obveznica, postoji razdoblje od 30 dana odgode.

Ako Rusija nakon Putinovog dekreta odluči platiti u rubljima, a ne u valutama na koje glase obveznice, to će biti ravno neplaćanju i definitivan znak bankrota, tvrde iz investicijske banke JP Morgan Chase.

Rusiji prijeti financijski kolaps. Može li je spasiti zlato?

To će biti prvi slučaj da je Rusija bankrotirala još od Boljševičke revolucije. Čak ni u jeku velike financijske krize u Rusiji 1998. nije prestalo vraćanje međunarodnog duga, samo domaćeg. Tada je proglašen moratorij od 90 dana nakon kojeg je vraćen inozemni dug.

To bi aktiviralo CDS ugovore (Credit Default Swap), kojima se imatelji obveznica osiguravaju od navraćanja duga, i dovelo mnoge financijske institucije u probleme. Ako rok od 30 dana odgode na plaćanje obveznice istekne, a dug ne bude vraćen u prihvaćenoj valuti, sudionici na tržištu će vjerojatno zatražiti od Odbora za utvrđivanje kreditnih derivata da presudi kako su CDS-ovi aktivirani.

Država priznaje dug i želi ga vratiti, državne kompanije ga uredno vraćaju usprkos zabrani

"Otplatit ćemo svoje vanjske obveze u rubljima, ali ćemo izvršiti konverziju kada naše zlatne i devizne rezerve budu odmrznute... U posljednja dva tjedna države Zapada praktički su pokrenule financijski i gospodarski rat protiv Rusije. Zapad je prekršio svoje financijske obveze prema Rusiji, zamrznuo je naše zlatne i devizne rezerve, nastojao zaustaviti našu vanjsku trgovinu, naš izvoz, svim mogućim sredstvima, pritom šteteći globalnoj trgovini", komentirao je ruski ministar financija Anton Siluanov.

Kreditne rejting agencije Fitch i Moody's oštro su smanjile kreditni rejting Rusije. Fitch je prvo snizio rejting Rusije s BBB+ na B-, a zatim na C-. Time je investicijski rejting Rusije ušao duboko u status "smeća". Moody's je kreditni rejting Rusije najprije spustio s Baa3 na B3, da bi ga potom srušio na Ca. S&P ga je s BB-plus srušio na CCC-minus. 

Agencije koriste različite oznake, ali u principu sve one predstavljaju duboki status "smeća", tj. veliki rizik nevraćanja duga. Trenutno se Rusija nalazi u rangu zemalja poput Etiopije, Konga, Šri Lanke, Malija i Argentine.

Rusija se gospodarski raspada. Može li je spasiti Kina?

Ipak, postoji šansa da će Rusija izvršiti svoje obaveze i vratiti dug. Iako se očekivalo da će ruske državne kompanije prestati vraćati svoj dug prije same države, to se nije dogodilo. Ruska energetska kompanija Gazprom je 7. ožujka 2022. izvršila svoje obaveze po dospijeću obveznice od 1.3 milijarde dolara.

9. ožujka 2022. dug od 2 milijarde dolara po dospijeću obveznice vratila je i naftna kompanija Rosneft. Isplate su izvršene u dolarima iako su nastupile nekoliko dana nakon Putinove izjave da će se dugovi u stranim valutama vraćati u rubljima.

Te otplate pokazuju da su tvrtke sa značajnom prisutnošću izvan Rusije i velikim prihodima u dolarima sposobne i voljne koristiti svoju stranu valutu za vraćanje duga iako je ruska Središnja banka to zabranila.

Kaotično je to što Putin i Središnja banka javno zabranjuju isplate strancima, a velike državne kompanije ipak vraćaju svoje dugove u stranoj valuti. Ipak, malo je vjerojatno da su te kompanije vratile dug u dolarima bez dopuštenja.

Financijska situacija Rusije sve teža

4. travnja 2022. Rusiji dolazi na naplatu dospijeće obveznice od 2 milijarde dolara. To je dospijeće obveznice, tj. glavni dug, a ne kao do sada samo kuponska isplata. Dan nakon toga na naplatu stiže obveznica državnoj kompaniji Ruske željeznice na 624.6 milijuna dolara.

Početkom ožujka tržište je procjenjivalo vjerojatnost potpunog bankrota Rusije od 56 posto, što se za nekoliko dana popelo na 69 posto, a trenutno iznosi 80 posto. Investicijska banka Morgan Stanley prognozira da je bankrot jako izvjestan do 15. travnja 2022.

Rusija je u par dana uništila samu sebe

I glavna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je da bankrot Rusije nije više "malo vjerojatan" te da će rat i sankcije odrediti koliko će recesija biti jaka u Rusiji. Procjene pada BDP-a Rusije u 2020. kreću se od 7 posto godišnje, prema analizi investicijske banke Goldman Sachs, do 15 posto, prema analizi Instituta za međunarodne financije.

Bank of England (BOE) procjenjuje da je ukupna vrijednost neplaćenog državnog duga u cijelom svijetu iznosila 443.2 milijarde dolara u 2020. – oko 0,5% ukupnog svjetskog javnog duga.

Među državama koje nedavno nisu podmirile svoje obveze su Argentina, Belize, Ekvador i Surinam, pri čemu većina ne uspijeva izvršiti svoje obaveze za plaćanja denominirana u stranim valutama. Velika je šansa da im se pridruži i Rusija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.