Rusija želi zabraniti knjigu o zombijima. Kažu da je prijetnja javnoj sigurnosti

Foto: EPA

Ruski glavni tužitelj zatražio je da se popularni roman o zombi apokalipsi povuče iz prodaje jer sadrži “lažne poruke o terorizmu” te je prijetnja javnom redu i sigurnosti.

Knjiga "Miš", Ivana Filipova, govori o zaraženom mišu koji bježi iz ruskog instituta, a koji razvija serum koji će predsjednika Vladimira Putina učiniti besmrtnim, što dovodi do apokalipse, prenosi Times.

Roman je navodno "prijetnja životima i zdravlju građana"

Georgy Urushadze, izdavač, rekao je da tužiteljstvo traži zabranu prodaje knjige na teritoriju Rusije.

Navodi se da je roman izazvao "prijetnju životima i zdravlju građana" te da bi mogao utjecati na funkcioniranje infrastrukture, banaka i prometa.

"Žao mi je, drugovi, ali kao književnosti posvećenoj osobi jako mi je drago", rekao je Urushadze u sarkastičnoj objavi na Facebooku. “Ni u jednoj drugoj zemlji književnost nema takvu moć. Banke su u opasnosti", posprdno kaže Urushadze.

Pisac je protivnik invazije na Ukrajinu

Filipov, ruski novinar koji navodno živi u Gruziji, rekao je prije zahtjeva tužitelja da je knjiga privremeno nestala iz Ozona, jedne od najvećih online trgovina, nakon što su se nacionalistički blogeri žalili na nju.

Filipov inače vodi kanal na stranici za razmjenu poruka Telegram na kojem govori protiv Putinove invazije na Ukrajinu i ismijava pristaše rata. Bio je jedan od nekoliko novinara koji su u travnju označeni stranim agentima.

Rekao je da nema formalnog razloga da se Miš ne prodaje jer je u skladu s ruskim zakonom i na naslovnici ima izjavu da je njegov autor strani agent. Također je imao ocjenu 18+ na Ozonu i nije kršio zakone o ekstremizmu.

Miš, objavljen prošle godine u izdanju Freedom Lettersa, dosad se prodavao "fenomenalno dobro", rekao je Filipov.

Online trgovine ne pristaju na zahtjev države

Priča se da su Putinove pristaše uzrujane što u romanu umiru stvarni ljudi poput šefice propagande Margarite Simonyan i patrijarha Kirila.

Boris Akunjin, jedan od najpopularnijih ruskih romanopisaca koji živi u Londonu, rekao je da su ruske vlasti “potpuno poludjele” tražeći zabranu knjige “koju su po nekim idiotskim kriterijima smatrale prijetnjom za sebe”.

BABook, internetska trgovina ruske književnosti, objavila je da je primila prijeteće pismo od Roskomnadzora, nadzornog tijela za komunikacije, u kojem se traži da se Mouse ukloni iz prodaje. "S velikim zadovoljstvom, nećemo ispuniti ovaj zahtjev", kazali su. “Neka nas blokiraju. To će biti zanimljivo", dodaju.

Ekho Books, još jedna online trgovina, rekla je da je također primila zahtjev da prestane prodavati knjigu, ali da na to neće pristati

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.