Zaharova: Zašto IAEA ne objavi da je Ukrajina napala nuklearku?

Foto: EPA

RUSIJA je zatražila "dodatna pojašnjenja" od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o dijelovima njezinog izvješća o nuklearnoj elektrani Zaporižji u južnoj Ukrajini, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Što stoji u izvješću?

UN-ova organizacija za nuklearni nadzor jučer je pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini elektrane i da se odmah uspostavi sigurnosna zona oko elektrane u izvješću objavljenom nakon dugo očekivane misije u nuklearki. U svojoj zabrinjavajućoj procjeni navela je da postoji "hitna potreba" za privremenim mjerama za sprječavanje nuklearne nesreće u postrojenju.

Tim je također rekao da je iz prve ruke vidio oštećenja na površini ceste, zidovima i prozorima raznih zgrada, kao i na nadvožnjaku koji povezuje reaktore.

Lavrov je ruskoj prorežimskoj agenciji Interfaks rekao da Moskva traži više informacija o nalazima IAEA-e i da je poslala zahtjev za pružanje dodatnih informacija. "Postoji potreba za dodatnim objašnjenjima jer postoji niz pitanja u izvješću. Neću ih sada nabrajati, ali smo zatražili pojašnjenja od glavnog direktora IAEA-e", rekao je Lavrov.

Zaharova: Zašto IAEA ne kaže da je Ukrajina napala nuklearku?

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da vrši pritisak na misiju IAEA-e u elektrani. Ruska agencija RIA Novosti citirala je Zaharovu koja je rekla da je Rusija IAEA-i dostavila sve podatke o izvoru granatiranja i postavlja pitanje zašto ta organizacija u svom izvješću nije navela Ukrajinu kao izvor napada na nuklearnu elektranu.

Također je rekla da Ukrajina koordinira svoje napade na postrojenje uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih zapadnih država. Ukrajina poriče napad na postrojenje i optužuje Moskvu za skladištenje teškog naoružanja na tom mjestu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.