Rusija, Iran i Hezbollah spremaju kopnenu invaziju na Siriju: Cilj je ISIS, ali i američki saveznici

Foto: FAH

IRANSKE kopnene snage pristižu u Siriju kako bi sudjelovale u borbama dok saveznici Rusi napadaju iz zraka, piše Fox News.

"Oduvijek je bilo jasno da će Rusi pružiti zračnu potporu, a da će Iran osigurati snage na kopnu", rekao je jedan anonimni američki vojni službenik.

Drugi izvor dodao je kako su iranske snage oduvijek prisutne u Siriji, ali ne broj vojske koja u Siriju ulazi jer nema dovoljno informacija.

Iranske snage u Siriji pod kontrolom su generala Qasema Soleimanija koji vodi mrežu iranskih snaga koje se nalaze diljem Bliskog istoka. Soleimani se još krajem srpnja tajno sastao sa Vladimirom Putinom, a dobar dio razgovora odnosio se upravo na buduća djelovanja u Siriji koja će biti rađena u suradnji s Iranom.

Prema nekim izvorima, Rusima i Iranu uskoro bi se trebale pridružiti snage Hezbollaha iz Libanona koje bi također trebale pružiti kopnenu podršku. Hezbollah još od početka sukoba podržava vladajući režim Bashara al Assada.

Ono što je prilično znakovito jest da, prema nekim izvorima, cilj Rusa, Irana i Hezbollaha u Siriji je zauzeti područja koja je sirijska vojska pod kontrolom režima izgubila bez obzira je li ih izgubila u borbama protiv ISIS-a ili nekih drugih pobunjenika, a takav bi ih stav mogao dovesti u sukobe s SAD-om.

Rusija spremna udariti i na Irak, ali ne kao dio međunarodne koalicije

Rusija je spremna razmisliti o zračnim udarima u Iraku ako to zatraže iračka vlada ili rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, ali nije spremna priključiti se međunarodnoj koaliciji pod vodstvom SAD-a protiv Islamske države.

"Primimo li zahtjev iračke vlade u tom smislu ili se donese rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti (...) razmislit ćemo je li politički i vojno primjereno" početi zračne udare, rekao je dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Ilja Rogačov, a prenijela je agencija Ria Novosti.

Ta agencija također prenosi riječi dužnosnika ministarstva da se Rusija neće priključiti međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države (IS) koju predvode Sjedinjene Države, u obliku u kakvom je sada.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.