Rusija će se 18. prosinca povući iz sporazuma Otvoreno nebo

Foto: Epa

RUSIJA je obavijestila svoje partnere iz sporazuma Otvoreno nebo o kontroli naoružanja da će skupinu napustiti 18. prosinca, priopćilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Kremlj je rekao ovaj mjesec da je američka odluka o povlačenju iz sporazuma - koji je omogućavao nenaoružane promatračke letove iznad zemalja članica - "značajno poremetila ravnotežu interesa" među članicama sporazuma te da je Rusija također bila primorana povući se.

Bidenova administracija nije promijenila stav

Moskva se nadala da će predsjednik Joe Biden poništiti odluku svoga prethodnika, Donalda Trumpa.

No Bidenova administracija nije promijenila stav, optužujući Rusiju da je prekršila sporazum, što je Moskva demantirala.

U siječnju je Rusija najavila vlastite planove napuštanja sporazuma, dok je vlada prošli mjesec pokrenula proceduru formalizacije izlaska iz sporazuma. 

Sporazum Otvoreno nebo

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992., a na snagu je stupio 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućuje zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum pridonosi transparentnosti, što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegovog stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.