"Rosemarie Fritzl je uništilo to što je njen suprug učinio": Je li moguće da ništa nije znala?

DAN UOČI početka austrijskog "suđenja stoljeća", mediji su preplavljeni najavama onoga što će se narednih pet dana odigravati u sudnici u Sankt Pöltenu, ali i pitanjem koje se nameće još od prvog dana kad je zločin otkriven: Je li moguće da Fritzlova supruga Rosemarie uistinu ništa nije znala o njegovim zlodjelima?

> Zabranjeno nadlijetanje sudnice u St. Pöltenu: "Fritzl bi mogao pobjeći helikopterom"

> Sramotna ponuda: Fritzlu luksuzni smještaj u zatvoru ne bude li se žalio na presudu?!

> Pripreme za suđenje stoljeća: Josefa Fritzla u zatvoru ošišao jedan od zatvorenika

Očekuje se kako će suđenje Fritzlu u St. Pöltenu pratiti nekoliko tisuća novinara. Nakon što se sutra Fritzl očituje o optužnici, kojom ga se tereti za ubojstvo djeteta, silovanje, incest, držanje u zatočeništvu i ropstvo, u utorak će u sudnici biti prikazan snimljeni iskaz Fritzlove 43-godišnje kćeri Elisabeth. Ukoliko ga proglase krivim po svim točkama optužnice, Fritzl bi mogao biti kažnjen doživotnim zatvorom. Presuda bi mu trebala biti izrečena već u petak, 20. ožujka.

A što je sa Rosemarie?

Pitanje koje se proteklih dana provlači austrijskim i britanskim medijima je što je sa Fritzlovom suprugom Rosemarie, kojoj tužiteljstvo ništa ne stavlja na teret, i je li uistinu moguće da žena koja je godinama bila uz monstruma nije ni slutila što se događa u podrumu njihove kuće.

Jedna od rijetkih osoba koja je u kontaktu s njom, njena sestra Christine Renner, za Sunday Telegraph je rekla kako Rosemarie jako pati zbog svega što je njen suprug učinio te kako živi sama u stanu nedaleko od njihove obiteljske kuće u Amstettenu.

"Moju sestru Rosemarie je uništilo to što je njen suprug učinio. Imala je težak život i nisam nikad mislila da ću ovo reći, ali njen život je sad još i gori nego što je bio dok je živjela s njim. Izgubila je djecu i svi misle da je morala o ovome nešto znati", ispričala je Renner, dodajući kako su i policijski istražitelji utvrdili da njena sestra stvarno nije znala što je Fritzl radio.

Zabranio joj da ulazi u "njegovu radionicu"

1984. godine kad je Fritzl zatočio njihovu kćer Elisabeth, supruzi je rekao kako je djevojka pobjegla i pridružila se nekom kultu. Svoje česte odlaske u podrumsku ćeliju objasnio je "poslom", a njoj je zabranio da ulazi u njegovu "inženjersku radionicu". Rosemarie kaže kako nikad iz te zaključane prostorije nije čula nikakve zvukove.

43-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja 2008. godine.

Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Preostalo troje djece Fritzl je uzeo u svoju "zakonitu" obitelj, a svojoj supruzi je rekao da je novorođenčad njihova odbjegla kći ostavila ispred kućnih vrata uz poruku neka se oni brinu o djeci.

Rosemarie se sada rastaje od supruga, ali je zato 1967. godine bila uz Fritzla kad je bio u zatvoru zbog silovanja medicinske sestre. Austrijska javnost je krivi za ono što se dogodilo Elisabeth i zato što je i sama policiji priznala kako je njen suprug "seksualno napao" Elisabeth kad je imala 11 godina. Da ga je tada napustila i prijavila policiji te tako zaštitila kćer, čovjek "stvoren da bi silovao", kako se Fritzl opisao u razgovoru sa psihijatrima, ne bi imao prilike uništiti život svoje kćeri i njihove zajedničke djece.

"Elisabeth i Rosemarie nisu u stanju razgovarati o onome što se dogodilo"

Christine Renner, sestra Elisabeth Fritzl, novinarima je ispričala kako Elisabeth s djecom majci dolazi u posjet jednom tjedno i kako ti susreti nisu "nimalo laki". "Rosemarie je fizički i psihički na rubu snaga. Jedino što je drži je pomisao na djecu. Kad nisu uz nju, cijelo vrijeme plače, a kad je posjete navuče masku snažne i hrabre osobe. Posjećuju je jednom tjedno. Mnogo je nesuglasica između nje i Elisabeth. Razgovaraju o svakodnevnim stvarima, ali ni jedna od njih se ne može natjerati na razgovor o onome što se dogodilo", rekla je Renner.

"Jedino što Rosemarie zna o zatočeništvu svoje kćeri je ono što je pročitala iz novina. Nije znala da je Elisabeth u prvim mjesecima zatočeništva bila na lancu poput psa, sve dok joj ja to nisam rekla. To je jedini put da je sa kćeri pokušala razgovarati o tome, ali Elisabeth joj je tek kratko odgovorila: `Da, istina je`. Elisabeth je u stanju pričati o mnogo stvari, ali se ne može natjerati da obitelji prepriča strahote koje je proživjela", dodala je.

I.M.
Foto: AFP/Bild 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.